Fenyő Miki kisbaltával irtja a zombikat - előzetes

2011.02.24. 13:13

Vicces kis előzetest találtunk a neten: úgy fest, idén megszülethet az első magyar zombis horrorvígjáték. A Küsz 2 - A legenda ébredése című filmhez, feltehetően szponzorszerzés céljából készült klipben a fiatal magyar színészek színe-java bukkan fel: indulunk a Balatonba gázoló és rögtön elzombisodó Herczeg Tamástól, aztán megérkezik a Radnay Csillából és Bánfalvi Eszterből (Poligamy) álló zombiirtó csajcsapat, a végén pedig a csurom vér Mátyássy Bence (Kontroll) és Szabó Kimmel Tamás (Made in Hungária) küzd a zombik gyűrűjében. A klip alapján minimum a magyar Haláli hullák hajnalá-ra számítunk.

 

A filmet a Színművészeti tévérendező szakán tavaly végzett Galán Géza rendezi, aki elmondta nekünk, hogy Mátyássy Bence kereste meg őt a forgatókönyv első változatával, amit Mátyássy ötlete alapján Makranczi Zalán írt, ezt fejlesztették tovább közösen. A küsz (más néven sneci) egy kis balatoni halfaj, ami kulcsszerepet játszik a sztoriban: a Balatonnál mutáns küszök kezdik harapdálni a strandolókat, akik a halak által terjesztett vírustól zombivá változnak. A helyieken múlik, hogy a vírust sikerül-e megállítani, vagy a zombik elárasztják a világot. És hogy miért mindjárt Küsz 2? Mátyássy azt mondja, hogy "a B-filmek mintájára találtuk ki ezt a címet, ezzel is hangsúlyozva, hogy vígjátékról van szó. Ránk ugyanúgy hatással volt az Alkonyattól pirkadatig, mint az Isten hozta őrnagy úr! vagy akár Romero filmjei."

A forgatókönyvet már eleve úgy írták, hogy HOPPart társulatos és Nemzetis kollégáikra szabták a szerepek többségét. A film egyik fontos szerepét a tervek szerint Gálffi László alakítja majd, és Kőszegi Ákos is felbukkan a filmben. Radnay Csilla, Bánfalvi Eszter és Holler Márta a zombiinvázió ellen küzdő rendőröket játszanak, Mátyássy Bence és Szabó Kimmel Tamás pedig mostohatesókat alakítanak, akik eleinte rühellik egymást, aztán a zombik elleni harc során persze összekovácsolódnak.

Amikor még működött az állami filmfinanszírozási rendszer, pályáztak forgatókönyv-fejlesztési támogatásra, azonban kiderült, a horrorkomédia műfaja teljesen hidegen hagyja a finanszírozókat. Havas Ágnes producer felkarolta a projektet, és az alkotók most további producereknél és cégeknél próbálnak forrásokat gyűjteni a filmre. Galán Géza elmondta, hogy nyáron mindenképp szeretnék leforgatni a filmet - már a balatoni helyszíneket is kiválasztották -, csak az a kérdés, hogy nagyon alacsony költségvetésből, vagy szinte ingyen valósítják meg.