César: Polanskit és Tarantinót is díjazták a franciák

2011.02.26. 15:35

A francia Oscar-díjnak számító César-díjkiosztón Xavier Beauvois Emberek és istenek című drámája nyerte el a legjobb filmnek járó szobrot. A péntek este Párizsban rendezett gálán Polanski Szellemírója négy díjat is kapot, Tarantinót pedig életműdíjjal jutalmazták.

A párizsi Théatre de Chatelet színházban - immár 36. alkalommal - osztották ki a César-díjakat, amelyeket a francia filmes szakma közel négyezer képviselője húsz kategóriában ítélt oda az előző évben moziba került alkotásoknak.

A tizenegy jelölést követően a legutóbbi cannes-i filmfesztiválon a zsűri nagydíjával jutalmazott Emberek és istenek (kritikánk) összesen három Césart érdemelt ki: a legjobb filmnek járó elismerés mellett az operatőri munkáért Caroline Champetiert díjazták, a legjobb férfi mellékszereplőnek járó szobrot pedig Michael Lonsdale vehette át.

Forrás: AFP
Xavier Beauvois rendező és Michael Lonsdale a César-díjkiosztón

A magyar mozikban jelenleg is látható filmdráma hét francia cisztercita szerzetes története, akiket 1996-ban raboltak el iszlamista terroristák az Algírtól 90 kilométerre délre található kolostorukból.

A legjobb rendezőnek járó Césart-díjat a Francia Filmakadémia Roman Polanskinak ítélte Szellemíró (kritikánk) című filmjéért. A 77 éves lengyel-francia filmrendezőt hatalmas ovációval, állva ünnepelte a francia filmes szakma. A nyolc jelölést követően Polanski politikai krimije kapta a legjobb adaptáció (Robert Harris regénye), a legjobb filmzene (Alexandre Desplat) és a legjobb vágásért járó Césart is.

Forrás: AFP
Polanski átveszi Emmanuelle Béart-tól a legjobb rendezőnek járó a César-díjat

A díj átvételekor Polanski megilletődve arra emlékeztetetett, hogy a filmet "a dutyiban", azaz svájci házi őrizetben fejezte be, ezért feleségének Emmanuelle Seigner színésznőnek, fiának, lányának és "mindazoknak mond köszönetet, akik ez idő alatt támogatták őt".

Polanski tavaly júliusban nyerte vissza szabadságát a 10 hónapos házi őrizet után, miután a svájci hatóságok nem tettek eleget az Egyesült Államok részéről kérvényezett kiadatási kérelemnek, ahol egy 33 ezelőtt elkövetett nemi erőszak miatt akarták bíróság elé állítani a rendezőt. Polanski azóta ismét Párizsban él és újra forgat.

Forrás: AFP
Eric Elmosninót tapsolja a közönség a César-díja kihirdetésekor

A legjobb férfi alakítás díját a húsz éve elhunyt legendás francia dalszerző-énekes életéről készült Gainsbourg, vie héroique (kritikánk) című film főszerepéért Eric Elmosnino vihette haza. Az alkotás rendezője, az eddig képregények szerzőjeként ismert Joann Sfar pedig a legjobb első filmért járó Césart vehette át.

A legjobb női alakítás díját Sara Forestier a Le nom des gens (kritikánk) című politikai vígjátékban nyújtott játékáért ítélte oda a Filmakadémia. Michel Leclerc filmje - amelyben Lionel Jospin volt francia miniszterelnök, a 2002-es elnökválasztás szocialista jelöltje önmagát alakítja - érdemelte ki a legjobb forgatókönyvért járó szobrot is.

Forrás: AFP
Sara Forestier a Le nom des gens című filmben

A legjobb külföldi filmnek járó Césart David Fincher Social Network - A közösségi háló (kritikánk) című alkotásának ítélte a francia filmszakma: a Facebook közösségi oldal születéséről szóló, Magyarországon is bemutatott produkció volt az amerikai Golden Globe-gála nagy győztese és a vasárnap esti Oscar-díjkiosztón is nagy esélyesnek számít a legjobb film kategóriájában.

Forrás: AFP
Quentin Tarantino a César-díjával, a háttérben Diane Kruger

A legígéretesebb női színésznő a 26 éves Leila Bekhtia, a legjobb női epizódszereplő pedig Anne Alvaro lett. Filmes életművéért tiszteletbeli César-díjjal jutalmazta a Francia Filmakadémia Quentin Tarantinót: az amerikai rendező pályafutása elismeréséül a Becstelen brigantyk két főszereplőjétől, a német Diane Krugertől és az osztrák Christoph Waltztól vehette át az elismerést. A 47 éves rendező a díjat Harry Weinstein hollywoodi producernek ajánlotta, akit "mecénásának és filmes atyjának" nevezett.