Meghalt Jane Russell, Az urak a szőkéket szeretik sztárja

2011.03.01. 11:12

Február 28-án, nyolcvankilenc éves korában, Kaliforniában elhunyt Jane Russell színész- és énekesnő. Russellt a legtöbben az 1953-as Az urak a szőkéket szeretik-ből (más fordításban: Szőkék előnyben) ismerik, amelyben Marilyn Monroe-val Párizsban szerencsét próbáló énekesnőket alakítottak. Ebben a filmben hangzott el Monroe előadásában a Diamonds Are a Girl's Best Friend című, ikonikussá vált dal.

Forrás: [origo]
Jane Russell | Nézz még több képet Jane Russellről!

Jane Russell Minnesotában született, de családja gyerekkorában Kaliforniába költözött. A fiatal Russell vonzódott a színházhoz, de apja halála után munkát kellett vállalnia, ezért titkárnői és recepciós állásokban dolgozott. Akkor fedezték fel, amikor Howard Hughes producer és rendező fogorvosának recepciósaként dolgozott. Hughes hétéves szerződést kötött Russell-lel, aki első filmszerepét Hughes A törvényenkívüli című filmjében alakította.

Az 1941-ben elkészült filmet először betiltották erkölcstelensége miatt: Russell dús keblei és mély dekoltázsa túlzásnak bizonyultak. Russell speciális melltartóját a filmhez állítólag maga Hughes tervezte, aki amúgy repülőgépek tervezésével is foglalkozott (ez az eset szerepel Martin Scorsese Aviátor című filmjében is). Hughes állítólag egyszer azt mondta Russellről, hogy "két jó oka van, hogy a férfiak elmennek megnézni a filmjeit, és ennyi elég is".

Forrás: [origo]
Jane Russell A törvényenkívüli című filmben | Nézz még több képet Jane Russellről!

A tiltás ellenére a filmhez provokatív reklámkampány készült, és Russell rögtön szexszimbólummá vált, különösen a második világháborúban harcoló katonák körében. Koreában harcoló csapatok állítólag két dombot neveztek el Russell domborulatai tiszteletére. A némiképp megvágott filmet végül 1943-ban mutatták be.

A 40-es évek végétől Russell folyamatosan dolgozott, a '48-as The Paleface-ben Bob Hope-pal, a His Kind of Woman-ben és a Macaó-ban Robert Mitchummal szerepelt. De legismertebb filmje mind a mai napig Howard Hawks az Urak a szőkéket szeretik-je, amely forgatása során Russell és Monroe jó barátok lettek.

Forrás: [origo]
Jane Russell és Marilyn Monroe Az urak a szőkéket szeretik-ben | Még több kép

Russellnek és férjének, Bob Waterfield focistának nem lehetett saját gyereke, ezért az 50-es években három gyereket fogadtak örökbe. Russell az örökbefogadás híres szószólója lett, és szerepet játszott abban, hogy Amerikában olyan törvényeket vezettek be, amelyek megkönnyítették az adoptálást. Waterfielddel '68-ban elváltak, Russell utána még kétszer férjhez ment.

Színészi karrierje mellett Russell énekesnőként is tevékenykedett, két nagylemezt adott ki, és több olyan felvételt, amelyeken Frank Sinatrával énekel.

Utolsó filmszerepét az 1970-es Darker Than Amber-ben alakította, ezután már csak néhány filmsorozatban bukkant fel.