A Másnaposokkal berobbant Bradley Cooper legfeltűnőbb tulajdonsága, hogy pofátlanul jóképű. A héten a Csúcshatás című filmben turbózza tovább képességeit egy különleges drog segítségével, és ebből az alkalomból igyekszünk bebizonyítani, hogy Cooper sokkal több mint pusztán egy sármos szépfiú.

1. Bradley Cooper 1975-ben született, ír-olasz családba. Világos haja, kék szeme és szép vonásai gyerekkorában egyáltalán nem tűntek számára előnyösnek: rajta kívül mindenki sötét szemű és fekete hajú volt a családban, ő meg úgy festett rokonai közt, "mint egy lány".

Forrás: AFP

Először az angolszakot végezte el a Georgetown Universityn, ahol a Lolita filmadaptációiból írta a szakdolgozatát. Később a New York-i Actors Studióban tanulta a színészkedést, ahol ironikus módon pont ő játszotta az Elefántember egyik előadásában a torz főhőst, ráadásul maszk nélkül, csak a hangját és testtartását eltorzítva. David Lynch Elefántember-e egyébként meghatározó filmélménye volt, akkor jött rá, hogy színész akar lenni, amikor először látta. 1994 óta fut az Inside the Actors Studio című tévéműsor, amelyben híres színészek és rendezők beszélnek a pályájukról a diákközönség előtt. Az egyetemista Bradley Cooper több epizódban is látható a közönség soraiban; a lenti videóban éppen Sean Penntől kérdez a Zűrzavar-ban nyújtott alakításáról. Idén márciusban Cooper lett az Actors Studio első volt diákja, aki vendégként tért vissza a műsorba (nézd meg az adást!).

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=hfiHFSp3nltA1i4m
Bradley Cooper kérdez Sean Penntől az Inside the Actors Studio egyik 1999-es adásában


2. Még az egyetem alatt kapta első tévés szerepét: a Szex és New York második évadjának negyedik epizódjában tűnt fel mint Jake, egy fickó, aki egy szórakozóhelyen összeismerkedik Carrie-vel, és kis híján haza is viszi. Első filmszerepét a 2001-es, magyarul Gyagyák a gatyában címen futó Wet Hot American Summer-ben játszotta. A 80-as évek elején, egy nyári táborban játszódó komédiában mindenki össze akar jönni valakivel, Cooper figurája egy másik sráccal szűri össze a levet. Amikor egy tévéműsorban a kedvenc filmes csókpartneréről kérdezték Coopert, ő Michael Ian Blacket nevezte meg ebből a filmből.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=zRXcCXRCCAbHHmRi
Bradley Cooper a Szex és New York-ban


3. Az Alias című sorozat egyik szerepe tette viszonylag ismertté: 2001-től két évadon keresztül játszotta Will Tippint, a titkosügynök Sydney Bristow (Jennifer Garner) egy újságíró barátját. A sorozat alkotója, J. J. Abrams eredetileg csak kis szerepet szánt neki, de aztán olyan jónak találta, hogy beépítette a sztoriba. A mi kedvenc tévés szerepünk Coopertől viszont nem ez, hanem a Kitchen Confidential című, csak egyetlen évadot megért, nagyon kedves kis sorozat, amelyben ő játszotta a főhőst, egy Jack Bourdain nevű laza, sármos és tehetséges séfet. A forgatókönyvben állítólag rögtön magára ismert, mert gyerekkorában vagy színész vagy séf akart lenni, és fiatalon több étteremben is melózott.

Forrás: bradley-cooper.org
Bradley Cooper a Kitchen Confidential-ben

4. Ahogy beindult Cooper filmes karrierje, több jel is arra mutatott, hogy a legjobb úton halad a Matthew McConaughey-vé válás felé. Sorban kapta a dögös szépfiúszerepeket, figurái általában sima modorú és ingüket előszeretettel ledobáló fickók voltak. Az Ünneprontók ünnepé-ben még kifejezetten jópofa volt mint Rachel McAdams figurájának rosszfej pasija, de az Anyám nyakán-ról, a Nem kellesz eléggé-ről, a Valentin nap-ról vagy akár a Szupercsapat-ról nehéz jót mondani. Viszont nyilvánvaló, hogy van humora, és az igényessége remélhetőleg minimum inkább egy Owen Wilsonéhoz hasonló pályára állítja rá most már. A 2009-es Másnaposok óriási sikere óta mindenesetre válogathat a szerepek közt. A filmből egyértelműen kiderült, hogy Cooperben sokkal több van az ingledobós, szemvillantós szerepeknél: van benne valami melegség, ami kiegyensúlyozza a jóképűségét, és szimpatikussá válik attól, hogy tud röhögni saját magán. Ezt bizonyítja vendégszereplése Zach Galifianakis Between Two Ferns-ében is, amit csak a kínos humort jól tolerálóknak javaslunk megnézésre, mert Zach nagyon szemét Bradley-vel.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=9Z6N85455sUPkUtY
Zach Galifianakis meginterjúvolja Bradley Coopert a Between Two Ferns-ben

5. Tervezett projektjei is azt mutatják, hogy igyekszik elszakadni a szépfiúktól. A Csúcshatás forgatásán olyan jól kijöttek Robert De Niróval, hogy kitaláltak maguknak egy következő projektet is, de ez dugába dőlt, mert De Niro annyit akadékoskodott a forgatókönyvön, hogy a rendező, Jonathan Demme kiszállt a projektből (Cooper jófejségét mutatja, hogy Demme meg akarta csinálni vele, De Niro nélkül a filmet, ő viszont nem akart hűtlen lenni De Niróhoz). A következő filmje a The Words lehet, amiben egy írót alakít, aki lenyúlja egy másik író (Jeremy Irons) munkáját, és David O. Russell-lel tervezik a The Silver Linings Playbook című filmet is, amiben egy elmegyógyintézetből frissen kiengedett egykori tanárt játszik majd, aki beleszeret a szomszédjába (Anne Hathaway). De az álomszerepe momentán az alkoholista, xenofób Tom Buchanan lenne Baz Luhrman A nagy Gatsby-adaptációjában, és ezt annak ellenére nagydobra verte, hogy "azt se tudom, megfordultam-e egyáltalán Luhrman fejében" mint jelölt a szerepre. Legközelebb pedig a Másnaposok 2-ben láthatjuk, május 26-ától.