A Mezítláb, Fabienne Berthaud francia rendezőnő különleges hangulatú filmje, amely telis-tele van olyan dolgokkal, amiket jó nézni. Csupa színes süti, mezei virág, átlátszó neglizsék, mindent beragyogó nyári napsütés és két szépséges-bájos, kócos, szalmaszőke színésznő. Csak valahogy mindig kerül a képbe egy halott, majd később kitömött kisállat, némi nyál, dühkitörés, félelem és más ijesztő rusnyaság is. Ez az egyszerre vonzó és taszító világ Lilyé, az öntörvényű, őszinte, vad és feltehetőleg egy diagnosztizálatlan mentális betegséggel boldogan éldegélő húgé. Ludivine Sagnier (Uszoda, Szerelmi bűnök) tökéletes Lily szerepében, fülledten erotikus, ellenállhatatlan nőiességével, mégis kislányosan durcás, bágyadt szemeivel és közönséges, rekedt hangjával.

Forrás: Titanic Filmfesztivál
Mezítláb | Ludivine Sagnier és Diane Kruger


Az, hogy Lilynek egy pulyka a háziállata, hogy bundákra vadászik, és ezekből kézimunkákat készít, hogy cseppet sem törődik a társadalmi konvenciókkal, és hogy erdőn-mezőn kívül a nagyvilágban életképtelen egészen addig nem jelent gondot, amíg az anyja hirtelen meg nem hal. Hamar kiderül, hogy képtelenség őt betörni, megszelídíteni és kiszakítani a környezetéből. Ekkor érkezik Clara (Diane Kruger), Lily beszabályozott, boldogtalan, azaz normális nővére, aki hazautazik a család vidéki házába, hogy gondoskodjon a húgáról, ezzel kockáztatva unalmas munkáját és házasságát. Megkezdődik a két testvér küszködő, de szeretettel teli útkeresése egymáshoz és saját magukhoz.

Forrás: Titanic Filmfesztivál

A Mezítláb ott vérzik el, hogy a lényegnek szánt tartalom, vagyis a Clarában a húga hatására végbemenő változások, a vívódása és a kétségei annyira észrevétlenek, hogy könnyedén ellebegnek a fátyolos képeken. Diane Kruger tompa, merev, visszafojtott, alig jelen lévő játéka nagyjából annyit jelez, hogy a film végére kevésbé szomorkás, mint amilyen az elején volt. Mindenesetre a két testvér köré kitalált, felépített és gyönyörűre fényképezett csodavilág miatt érdemes megnézni a filmet, és Lily néhány megmozdulásán, mint amilyen az anyós ölebének gyanús eltüntetése, még nevetni is lehet.

--------------

A Mezítláb című filmet a Titanic Filmfesztiválon vetítik, április 15-én 16:30-tól még egyszer meg lehet nézni az Uránia Nemzeti Filmszínházban.