Kemény pali és ferde orr - kritika az Ismeretlen férfi című filmről

Vágólapra másolva!
Úgy látszik, Liam Neeson élvezi a középkorú akcióhős szerepét: megint eljátssza nekünk a viharvert, kemény palit, aki identitását keresve, egy idegen városba tévedve szembeszáll a rejtélyes bérgyilkosokkal, hogy megvédje igazát. Az Ismeretlen férfi butább és sablonosabb, mint a Bourne-trilógia, de pörgős akciójelenetekkel és erős színészekkel élvezhető B-film lesz belőle.
Vágólapra másolva!

Liam Neeson az Elrabolva (Taken) sikere után újra a korosodó, néha enyhén sántikáló, néha kiszámíthatatlanul gyors és veszedelmes amerikai hőst játssza el, ismét távol az otthontól: a helyszín ezúttal nem Párizs, hanem a hidegháborúsra festett, acélkék, hófútta mai Berlin.

Dr. Harris (Neeson) ide érkezik egy biotechnológiai konferenciára, fiatal, platinaszőke, gazellakarcsú feleségével (January Jones, a Mad Men Bettyje). Amíg az asszony becsekkol a hotelbe, a doktorral történik egy teljesen véletlen baleset, amibe majdnem belehal, de szerencsére kimenti őt a taxisofőrje, egy másik szőke bombázó (Diane Kruger). Amikor magához tér a baleset után, alig emlékszik valamire, de egy dolog biztos: a többiek még ennyire sem emlékeznek rá: a saját felesége nem ismeri meg, a hotelben pedig egy másik Dr. Harisszel az oldalán (Aidan Quinn) bizonygatja, hogy ő sosem látta még ezt a törött orrú, széles homlokú, tébolyult tekintetű idegent.

Így indul az Ismeretlen férfi (Unknown), és az embernek mindjárt minimum három másik film jut róla az eszébe, leginkább a Bourne-sorozat, természetesen. Ezzel nincs semmi baj, hiszen, ha valaki szereti ezt a műfajt (önmagát kereső, a néző számára is rejtély főhős egy idegen városban nagy veszélybe kerül), és az jól össze van rakva, az ember megnéz belőle akárhányat.

Ahogy a többi hasonló filmben, itt is nagyon hamar feltűnik pár titokzatos idegen, akik a tanácstalan Dr. Harris életére törnek, ő pedig űzött vadként menekül. A feladat: megérteni, mi történik körülötte, visszaszerezni régi identitását és közben persze életben maradni. A spanyol Jaume Collet-Serra rendező eddig főleg klipeket rendezett, de ő csinálta A viasztestek című thrillert is, ami leginkább Paris Hilton filmszerepeként híresült el, és egy feszes tempójú horrort csavarral a végén, Az árvá-t. Az Ismeretlen férfi-ben megvan mindkettő: jó ritmus és a vége felé egy meglepetés, amit inkább nem lőnék most le.

Forrás: ecranlarge.com
Liam Neeson és January Jones az Ismeretlen férfi című filmben

És Liam Neeson is itt van. Fátyolos, fenyegetően rekedtes hangján kapkod ide-oda, nagy, bokszoló testét kicsit nehézkesen himbálja, ferdére tört orra egybeszalad sima homlokával. Jó filmes arc, súlya van. Nem színésznek készült, későn fedezte fel magát, és a személyiségek, amiket a vásznon eljátszik, még mindig képesek azt a hatást kelteni, mintha őt magát látnánk. Az elmúlt pár évben érdekes átalakuláson esett át, és sajátos, B-filmes akcióhőssé képezte át magát. Ezzel a filmmel is ezt az irányt erősíti: ő a viharvert, szűkszavú, kemény, középkorú pali, akivel nem jó ujjat húzni. Hihetetlen, de jövőre hatvanéves; az Ismeretlen férfi-ben is csak közepes negyvenest játszik.

Ha bárki más játszaná a megzavarodott Dr. Harrist, feleannyira érdekelne minket a sorsa, mert maga a film valójában sokkal gyengébb, mint ami végül átjön ebből a nézőnek: a valóban jó és meglepő csavart nem építik fel tisztességesen, és ezért ahogy arra fény derül, valahol a film háromnegyedénél, az egész visszamenőleg aláássa az addig erősnek tűnő történetet. És itt van a légies Diane Kruger mint önmagánál tizenöt évvel fiatalabb, illegális bosnyák taxisofőr/hobó pincérnő Berlinben, aki igazából arra gyűjt, hogy festőművésznek tanulhasson - ez az egész szál és karakter fájdalmasan bugyuta és sablonos, semmi helye ebben a filmben.

Forrás: [origo]
Diane Kruger és Liam Neeson az Ismeretlen férfi című filmben

De Collet-Serra megnyerte a filmjének Bruno Ganzot is, a svájci kultszínészt (Berlin felett az ég, A bukás), Frank Langellát, a selymes beszédű amerikai színészveteránt, Sebastian Kochot, A mások élete ellenálló íróját, és ezekkel az arcokkal, Neesonnal együtt, képes egy közepes filmet emlékezetes pillanatokkal kitölteni. Az Ismeretlen férfi akciójelenetei az átlagosnál látványosabbak, van is belőlük jópár, szerencsére. Ha éppen nem az okosan megírt Bourne-trilógia negyedik részét várjuk tőle, nem csalódunk nagyot: ez a film is képes végig fenntartani az izgalmat és a figyelmet, és Liam Neesonnal a főszerepben még a néző jóindulatát és együttérzését is sikerül az ezerszer látott "ismeretlen férfi" oldalára állítani.