Till Attila Csicskája Cannes-ba megy

2011.04.19. 10:21

Ma de. 11-kor jelentik be a cannes-i Rendezők Kéthete-szekció programját, de a Laokoon Film honlapjára már kikerült az információ, hogy a hivatalos versenyprogramon kívüli, ún. párhuzamos szekcióba a rövidfilmek közé beválogatták Till Attila Csicska című húszperces filmjét is. A Pintér Béla társulatában játszó Thuróczy Szabolcs (Valami Amerika 2, Pál Adrienn) és Szitás Balázs táncművész főszereplésével készült film egy magyar tanyán játszódik, ahol Thuróczy figurája gyakorlatilag rabszolgaként tartja fogva és kényszeríti munkára a másik férfit. Ez Till első filmje a 2008-as Pánik óta, amelynek szintén Thuróczy játszotta az egyik főszerepét.

A Csicska című film előzetese

A Rendezők Kéthete 1969 óta zajlik párhuzamosan a nagy fesztivállal, elsősorban a tehetségek felfedezése a célja, és sajátossága, hogy nem versenyszerű, és a hivatalos programmal szemben ide a nagyközönség is válthat jegyet. Rengeteg nagynevű filmes debütált ebben a szekcióban első filmjével, köztük George Lucas, Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, Werner Herzog, Jim Jarmusch és Spike Lee. A válogatásban legutóbb 2009-ben szerepelt magyar film: Kenyeres Bálint A repülés története című rövidfilmjét mutatták be.

A program huszonegy nagyjátékfilmből, tizennégy rövidfilmből és négy speciális vetítésből áll. A nagyjátékfilmek közé beválogatták az elsőfilmes Rebecca Daly The Other Side of Sleep című alkotását is, amely holland, magyar, ír koprodukcióban valósult meg, és magyar részről Pusztai Ferenc a producere. A film egy ír kisvárosban élő, alvajáró nőről szól, akiben egy gyilkosság felidézi anyjának húsz évvel korábbi eltűnését. A Rendezők Kéthete teljes programja itt található.