A Kispál-filmet tavaly nagy sikerrel bemutató magyarhangya-mozgalom májusban beindítja mozibérletét (itt meséltek részletesen a céljaikról). A dolog lényege: 3600 Ft-ért veszel egy "HangyaPASS" bérletet, amivel hat friss, elsősorban huszonéveseknek szóló szuper filmet nézhetsz meg. Az akció Budapesten május 3-án este 9-kor indul fényfestéssel a Corvin közben, vidéken pedig május 9-től lehet majd bérletet vásárolni.

A vetítések:

Május 24. kedd 20.00: A prímszámok magánya (La solitudine dei numeri primi)

A sikerregényből készült olasz film két befelé forduló, a világban nehezen boldoguló, de kiemelkedően tehetséges fiatal, Alice és Mattia életét meséli el, amely egy-egy ponton találkozik, de legtöbbször fájdalmas párhuzamossággal halad egymás mellett. Csodálatosan szép film, megható befejezéssel.


* * *

Május 27. péntek 20.00: Enter the Void

Gaspar Noénak, a Visszafordíthatatlan beteg agyú rendezőjének új őrületében egy drogok miatt meghalt fiú szellemként tér vissza, hogy vigyázzon Japánban élő nővérére. A film vizuális érdekessége, hogy legtöbbször a srác nézőpontjából mutatja a történéseket.


* * *

Május 31. kedd 20.00: Attenberg

A szókimondó görög film egy huszonéves lányról szól, akinek egyszerre két dologgal kell megbirkóznia a felnőtté váláshoz: apja közelgő halálával és a számára még idegen szexualitás felfedezésével.


* * *

Június 7. kedd 20.00: Mint hal a vízben (La vida de los peces)

A fájdalmas és bájos filmben Andrés éppen indulni készülne egy házibuliból, de megpillantja volt barátnőjét, Beatrizt, akivel hosszú évek óta nem beszélt. Kerülgetik egymást, de aztán sikerül elkezdeni a beszélgetést, és hamar ingoványos talajra tévednek.


* * *

Június 21. kedd 20.00: Vagyunk, akik vagyunk (Somos lo que hay)

A horrorba hajló mexikói film egy nagyvárosi kannibálcsaládról szól. Amikor az apa meghal és az anya megbetegszik, hirtelen a három gyerek nyakába szakad a feladat, hogy gondoskodjanak az ennivalóról és a rituálék végrehajtásáról.


* * *

Június 28. kedd 20.00: Tilva Ros

Sajátos tinifilm az egykori bányászváros, a szerbiai Bor díszletei közt. A két főszereplő srác, Toda és Stefan most végezte el a középiskolát, napjaikat deszkázással, Jackass-szerű videók készítésével és a külföldről hazalátogató Dunjáért zajló versengéssel töltik.


* * *

A magyarhangya a bérlet árának csökkentése érdekében szeretne bevonni szponzorokat is; közleményük szerint "a helyi cégek, szervezetek közvetlenül saját városuk mozijait és közönségét támogathatják, egyben felelősséget vállalva a helyi kulturális élet színesebbé tételében. ... Moziszékenként 1600Ft támogatással a helyi gazdasági szereplők hozzájárulhatnak városuk fiataljainak kultúrafogyasztásához, illetve előremozdíthatják a független, közösségi alapú filmforgalmazás létrejöttét."

A magyarhangya emellett a Let's Colour nevű akció keretében mozik kifestésére tervez pályázati pénzeket szerezni, és az akciót ingyen, közösségi alapon lebonyolítani. További információkat a mozgalomról a magyarhangya Facebook-oldalán találsz.