Tudjuk mi már jól, hogy Zomborácz Virág milyen természetességgel, milyen mélyen és micsoda humorral képes kifejezhetetlennek tűnő, bonyolult érzelmeket és kapcsolatokat átélhetően filmre manőverezni. Legújabb rövidfilmjét, a Valami kék-et nézve mégis megint leesett az állunk.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=eiYA747dYLXWQozy
Nézd meg a Valami kék című filmet!

Az alaphelyzet mindenkinek ismerős, aki kapott már esküvői meghívást olyan gyerekkori barátnőtől, akivel rég nem tartja a kapcsolatot. Ezek a találkozások eleve erőltetettek, de akkor pláne kínosak, ha egyedül érkezünk, mert mondjuk pár nappal a muri előtt csődölt be a legutóbbi kapcsolatunk. Persze, hogy örülünk a másik boldogságának, és persze, hogy ettől még bőszen emésztenek a női barátságokban settenkedő olyan kérdéskörök is, mint, hogy én csináltam-e jobban, vagy ő, én döntök helyesen, vagy ő, illetve nem kellene-e mégiscsak azt választanom, amit ő választott.

De mit tehet az a boldogtalan és terhes menyasszony (Téby Zita), aki tanyasi lakodalmán konstatálja, hogy hihetetlen sebességgel halad egy olyan élet felé, amihez valójában semmi kedve, és inkább választaná a magas sarkúban belibbenő, a fővárosban önmegvalósító egykori legeslegjobb barátnő (Réti Adrienn) vonzóbbnak tűnő életét? A Valami kék-ben a szomorú, tehetetlen, és dühös menyasszony először csak szavakkal támad, de végül szörnyű, néma bosszút áll. A valódi tragédia azonban mégsem ez, hanem hogy tette ellenére mégis ő marad az áldozat.

Forrás: Filmszemle
Valami kék | Molnár Gusztáv és Réti Adrienn

A negyedórás kisfilm a sáros földúton félig elmajszolt mignonnal ránt be az ocsmány tapétás, szintetizátoros lakodalmas közegbe, amelynek megkérdőjelezhetetlen fénypontja bunkó Jocó (Szabó Domokos) táncparkettes villanása. A cselekmény tökéletesen eltalált ritmussal halad előre, és bár Zomborácz Virág párbeszédeiből sohasem elég, most elismerjük, hogy tökéletesen illeszkedik a film hangulatához az a pár odavetett szó, hümmögés, és menetrendszerűen felhangzó esküvős közhely.

A Valami kék hosszan kitartott zárójelenetében, a megviselt barátnő eszeveszetten vezeti az autóját, mi meg csak ülünk, és semmi, de semmi nem képes belőlünk kiűzni az érzést, amit a történet kavart bennünk.

---------------

Valami kék
Rendező: Zomborácz Virág
Forgatókönyv: Zomborácz Virág
Operatőr: Vízkelety Márton
Szereplők: Téby Zita, Réti Adrienn, Szabó Domokos, Molnár Gusztáv, Barsi Márton
42. Magyar Filmszemle, versenyfilm - kisjátékfilm szekció
színes, 15 perc