A szerdán kezdődő cannes-i filmfesztivál hivatalos programjában ugyan nem lesz magyar film, de számos magyar filmterv részt vesz a fesztivál különböző programjain. Zomborácz Virág (A macska szerepe a francia irodalomban, Valami kék) Utóélet című első nagyjátékfilmtervének forgatókönyve elnyerte az Európai Unió MEDIA programjának ún. talent prize-át, melyet a fesztivál keretében adnak majd át. A kis faluban játszódó film egy apa-fiú kapcsolatról szól: a lelkész apa meghal és szellem formájában tér vissza, mert még elintézetlen dolgai vannak a Földön. Apa és fia ilyen groteszk módon kap még egy utolsó esélyt arra, hogy kapcsolatot teremtsen egymással.

Forrás: Mediatalent
Zomborácz Virág és Pusztai Ferenc

Mint Pusztai Ferenc, a film producere elmondta nekünk, minden évben körülbelül ezer projekt pályázik a MEDIÁ-nál, melyek különböző kritériumok szerint kapnak egy pontszámot. Idén (egy svéd alkotással holtversenyben) ők érték el a legmagasabbat. Bizonyos elért pontszám fölött az alkotások anyagi támogatásban részesülnek, esetükben ez 40 ezer euró. A pénz és az elismerés mellett a fesztivál alatt segítséget kapnak további partnerek, koproducerek megtalálásához is. Ha összeáll a finanszírozás, már nyár végén elkezdenék a forgatást.

Az Utóélet mellett Pusztai a szintén elsőfilmes Bodzsár Márk Isteni műszak című filmtervét is képviseli Cannes-ban, amely az Európai Producerek Klubjának koprodukciós fórumán vesz részt, tehát a cél itt is koproducerek, partnerek felkutatása. Az Ötvös András, Rába Roland és Keresztes Tamás főszereplésével készülő fekete komédia három mentőről szól, akik nem mindig a betegek megmentésével vannak elfoglalva. A filmet leghamarabb ősszel forgathatják.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=8PhuPZqzscsluthm
Pilotfilm az Isteni műszak-hoz

Május 18-án Cannes-ban adják át a forgatókönyvek fejlesztésére létrehozott ScriptEast workshop Krzysztof Kieslowski-díját. Az elismerésért Divinyi Réka és Herendi Gábor Ten Commandments, illetve Miklauzic Bence és Lengyel Ferenc Car Park című forgatókönyvei is versenyeznek.

Nemes Jeles László (Türelem, The Counterpart) a cannes-i filmfesztivál által szervezett öthónapos Résidence program keretében fejleszti első játékfilmje forgatókönyvét Franciaországban. A filmrendező S.K. című játékfilmtervével hivatalos Cannes-ba.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=xVDJCqRQSbP4NhOU
A Csicska előzetese

Természetesen, mint korábban hírül adtuk, ott lesz Cannes-ban Till Attila Csicska című rövidfilmje (kritika, interjú) és Rebecca Daly The Other Side of Sleep című holland, magyar, ír koprodukcióban készült filmje a Rendezők Kéthete szekcióban, az Un Certain Regard-ban a mexikói Miss Bala, amit Erdély Mátyás fényképezett, a L'Atelier-n Kenyeres Bálint Tegnap című filmterve, a Producers on the Move-on Csáky Attila producer, az elsőfilmes Caméra d'Or-díj zsűrijében pedig Vezér Éva, a Filmunió ügyvezető igazgatója.