Jövőre nagyszabású filmfesztivál indulhat Budapesten

2011.05.11. 10:44

A Screen Daily filmes szaklap exkluzív híre szerint 2012. szeptember 22. és 30. közt egy új nemzetközi filmfesztivált rendeznek Budapesten. Az esemény neve Budapest International Film Festival (budapesti nemzetközi filmfesztivál) lesz, röviden BIFF. A fesztivált a NEFMI alá tartozó, Szőcs Géza által vezetett Kultúráért Felelős Államtitkárság rendezi közösen a Magyar Audiovizuális Producerek Szövetségével. A fesztivál művészeti igazgatóját még az idei év folyamán kinevezik.

A cikk részletekkel is szolgál a fesztivál felépítéséről: olyan magyar és külföldi filmek vehetnek rajta részt, amelyek gyártásában legalább egy EU-ország részt vett koproducerként. Fődíja az Arany Lánchíd lesz, melyet egy öttagú, részben magyar, részben külföldi filmes szakemberekből álló zsűri ítél oda, és húszezer eurós pénzdíjjal jár. A legjobb nagyjátékfilmnek járó fődíj mellett rendezői, színészi, színésznői, operatőri, dokumentumfilmes, animációs és rövidfilmes díjat is kiosztanak majd, lesz közönségdíj és külön díjazzák a legjobb magyar filmet, valamint lesz egy Visegrád filmdíj is, amit egy visegrádi ország filmje kaphat meg.

A fesztiválhoz filmpiac is kapcsolódik majd, és mindkét rendezvény fő célja a nemzetközi koprodukciók serkentése, különösen a kis filmiparral rendelkező országok bevonásával. A fesztivál elindítását hivatalosan a cannes-i filmfesztiválon jelenti majd be Szőcs Géza, Neményi Ádám és Barbalics Péter producerek társaságában. A Screen Daily cikke megjegyzi, hogy a fesztivál független mind a Magyar Filmszemlétől, mind Andy Vajna Magyar Nemzeti Filmalapjától. A fesztivált eleinte állami támogatásból szervezik majd meg, a későbbiekben azonban szeretnék privát finanszírozásúvá tenni.

Neményi Ádám kérdésünkre megerősítette a hírt, és elmondta, hogy már egy éve dolgoznak kollégáival a fesztivál előkészítésén. Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár azonban úgy nyilatkozott nekünk, hogy még nem tud tényként beszélni a fesztiválról, mert annak megrendezése "sok nemzetközi és hazai, pénzügyi és szervezési feltétel teljesülésétől függ". Elmondta, hogy Cannes-ban igyekeznek majd "erkölcsi és szakmai támogatást" szerezni az európai filmipar különböző szereplőitől, valamint a nemzetközi média munkatársaitól. Ennek részeként 17-én sajtóreggelit tartanak majd.

A fesztivál tervezett költségvetéséről még nem tudott nyilatkozni, de elmondta, hogy több minisztérium is érintett lehet a fesztivál támogatásában, és erről még ezután zajlanak majd egyeztetések a tárcákkal. Kilátásba helyezte, hogy amennyiben a minisztériumok nem tudnak elégséges forrást biztosítani, akkor "valamilyen, rendkívüli helyzetre fenntartott tartalék alapból is elképzelhető a fesztivál elindítása". Döntő lesz annak a most készülő tanulmánynak az eredménye, amely azt vizsgálja, hogy a fesztivál milyen hosszú befektetési periódus után válhat nyereségessé. Szőcs azt mondja, eddigi ismereteik szerint két-három év is elég lehet ehhez. Hozzátette, hogy érekeztek már hozzájuk szponzori felajánlások is, mind Magyarországról, mind külföldről, de egyelőre nem akarta megnevezni az érintett vállalatokat vagy intézményeket.