A Karib-tenger kalózai 4 szombat reggeli cannes-i vetítésén elmaradt a megszokott tülekedés. Valószínűleg sokan gondolták úgy, hogy ezt a délelőttöt inkább pihenésre fordítják, ellenben megdöbbentő volt látni, hogy a Johnny Depp és Penélope Cruz jelenlétével csalogató sajtótájékoztatóra (arról külön cikkben számoltunk be) már a kezdés előtt két és fél órával (!) elkezdtek tömegesen gyülekezni a sajtó képviselői.

Forrás: Fórum Hungary

A filmről feltétlen meg kell állapítani, hogy nem ciki, ami egy elképesztően sikeres trilógia által kierőltetett negyedik epizód esetében nagy szó. Rob Marshall rendezőnek nagyrészt sikerült megszívlelnie a korábbi két folytatást ért kritikákat: a szereplők közötti viszonyok mindig világosak, és az egyenes vonalon haladó cselekmény (három tábor hajt az örök élettel kecsegtető forrásra) még úgy is könnyedén követhető, ha az ember pár alkalommal bele-beleszundít a filmbe (mint azt jó páran megtették a környezetemben).

A Jack Sparrow kapitány egykori szerelmeként felbukkanó Penélope Cruz gyakorlatilag ragyog a vásznon - ebben az is segíthetett, hogy a forgatás nagy részében állapotos volt. Cruzt úgy instruálhatták, hogy mindig nézzen nagyon buján, amit maradéktalanul meg is valósít. Párosuk Johnny Deppel remekül működik: meg van közöttük az a szexuális bizsergés, ami miatt elhisszük, hogy az általuk alakított figurák valaha szeretők voltak.

Forrás: Fórum Hungary
A Karib-tenger kalózai 4 | Penélope Cruz

A 3D abban merül ki, hogy néha kardot döfnek a nézőközönség irányába, hatalmas lapulevelek mögül bújnak elő a szereplők, pár alkalommal pedig a korábbi részekből ismert ellenszenves majom visít az arcunkba. A második és a harmadik epizód kusza és agyzsibbasztóan hosszú akciójeleneteiből sikerült visszavenni, de azért most is minden izgalmasnak szánt jelenet alá bombasztikus zenét kevernek, ami gyorsan kimeríti a nézőt (a végefőcím alatt a mozipartnerem megjegyezte, hogy úgy tűnt, mintha egy napig néztük volna a filmet). A folyamatos felfokozott hangulat miatt a film végére úgy érezzük, mintha nehéz kajákkal zabáltuk volna degeszre magunkat.

A film leghatásosabb jelenete az első szirén (Gemma Ward) feltűnése, ekkor pár percre végre lenyugszik a csinadratta, azonban ezt az eleganciát sajnos hamar megtöri a többi hableány megjelenése, akik érthetetlen okból vámpírfogakat meresztenek, piranha-szerűen támadnak, és tapadós indákat lövellnek a csuklójukból, mint a Pókember.

Forrás: Fórum Hungary
A Karib-tenger kalózai 4 | Astrid Berges-Frisbey

A mókából ezúttal kimaradt Keira Knighley és Orlando Bloom helyett a fiatal szerelmes-vonalat egy brit misszionárius fiú (Sam Claflin) és a fogságba esett szirénlány szállítja. Az utóbbit alakító 24 éves spanyol-francia színésznő, Astrid Berges-Frisbey érdekes jelenség, egyszerre megvan benne Knightley törékeny bája és egy Élodie Bouchez-ra emlékeztető keménység is - róla még biztosan fogunk hallani (ez az első angol nyelvű filmszerepe). Az imbolygó mozgásával még mindig szórakoztató Jack Sparrow mellett a legviccesebb figura a Richard Griffith által gusztustalanul nyájasra formált II. György brit király volt. Keith Richards rövid jelenése is kifejezetten megkapó, valamint egy mosolyra jó Judi Dench öt másodperce is, aki szinte megrészegül Sparrow kapitány vonzerejétől.