Cannes: A Casablancát is ünnepelné a nagyszabású budapesti filmfesztivál

2011.05.17. 18:55

Mint múlt héten hírül adtuk, Budapesten jövő ősszel nemzetközi filmfesztivál indulhat Budapest International Film Festival (BIFF) néven. A fesztivál szervezői kedd délelőtt Cannes-ban találkoztak a nemzetközi filmszakma és sajtó képviselőivel, hogy kötetlen beszélgetés keretében megosszák egymással elképzeléseiket a fesztiválról. Magyar részről jelen volt a fesztivált szervező Magyar Audiovizuális Producerek Szövetsége képviseletében Neményi Ádám és Barbalics Péter producer, továbbá Szőcs Géza kulturális államtitkár és Bokor Attila főosztályvezető.

Forrás: MTI
Barbalics Péter, Szőcs Géza, Bokor Attila és Neményi Ádám kedd délelőtt Cannes-ban

A tervezett fesztivál szervezői elmondták, hogy a BIFF különlegessége az lenne, hogy 12-15 filmből álló versenyprogramjában kizárólag európai koprodukciók vehetnének részt, azaz olyan filmek, amelyeknek legalább egyik gyártó országuk EU tagállam (de felmerült az is, hogy esetleg európai nem EU tagok is részt vehessenek). Szőcs kifejtette, hogy különösen nagy hangsúlyt szeretnének fektetni olyan kisebb filmiparú országokra (például Albániára), amelyeknek a fesztivál segítséget nyújthat ahhoz, hogy bekapcsolódjanak az európai vérkeringésbe. A fesztiválhoz filmpiac is csatlakozna, amely elsősorban szintén az európai koprodukciók elősegítésére koncentrálna. Szőcs hangsúlyozta, hogy a piaci szempontok mellett fontos számukra, hogy a fesztivál a kultúrák találkozását segítse és hozzájáruljon az európai szellemi egységhez, azaz egy kultúrán alapuló európai identitás kialakításához.

A találkozó külföldi résztvevői közt volt többek közt a British Film Institute munkatársa, a torontói filmfesztivál korábbi munkatársa és a Wild Bunch nevű nemzetközi filmértékesítő cég munkatársa is. A külföldi szakemberek elsősorban azt tartották fontosnak, hogy a BIFF mind válogatásában, mind a filmpiac fókuszát tekintve megtalálja azt a tematikát vagy megközelítést, amitől egyedi és érdekes lehet a telített fesztiválpiacon, különösen, mivel szeptember végén, közvetlenül a velencei, a torontói és a San Sebastian-i filmfesztivál után kerülne megrendezésre. A szervezők elmondták, hogy az első, 2012-es fesztivált szeptember 22. és 30. közt szeretnék megrendezni, és ezt az időpontot a producerek nemzetközi szövetségével egyeztetve választották.

Forrás: Screen International
A BIFF hirdetése a Screen International magazinban | Nézd meg nagyban!

Két konkrét érdekesség is elhangzott a jövő évi fesztivál programjáról: az 1942-ben bemutatott Casablanca hetvenéves évfordulója alkalmából megemlékeznének rendezőjének, a magyar származású Michael Curtiznek a munkásságáról, illetve külön szekciót szentelnének az ötvenéves, 1962-ben fesztivált nyert filmeknek, amelyek közül egy fiatal filmesekből álló zsűri kiválasztaná a legjobbat.

A szervezők egyelőre nem akartak nyilatkozni a tervezett fesztivál költségvetéséről, de elmondták, hogy EU-s és más forrásokra fognak pályázni és szponzorokat is szeretnének bevonni. Múlt héten Szőcs még úgy nyilatkozott, hogy az első években elsősorban állami támogatásból finanszíroznák a fesztivált, azonban azóta lezajlottak az egyeztetések az érintett tárcákkal, és az MTI-nek ma már azt mondta, hogy az állam "anyagilag egyelőre nem tudja támogatni" a fesztivált. Ugyanígy nyilatkozott a szintén Cannes-ban tartózkodó Andy Vajna is, bár a tervek szerint az általa kezelt Filmalap amúgy sem fog fesztiválok szervezésével és finanszírozásával foglalkozni.