Gyakran panaszkodunk a filmfesztiválok semmitmondó jópofizással telő sajtótájékoztatóira, de Lars von Trierben mindig bízni lehet, hogy feldobja néhány csípős megjegyzéssel és ironikus poénnal az eseményeket. Szerdán Cannes-ban, a Melancholia című filmje reggeli vetítését követő sajtótájékoztatón felülmúlta önmagát ellentmondásos humorból, és voltak, akiknél ki is csapta a biztosítékot a dán mester, többek közt filmje egyik főszereplője, Kirsten Dunst is kissé megütközve hallgatta az elszálltabb kijelentéseit.

Forrás: AFP
Kirsten Dunst, Lars von Trier és Charlotte Gainsbourg a Melancholia sajtótájékoztatója előtt

Amikor megkérdezték tőle, hogy szerinte esélyes-e a filmje az Arany Pálmára, öblös hangon kijelentette, hogy "ó, igen, mindenképpen, igen!", majd hangnemet váltott, és bevallotta, hogy "elképzelhető, hogy szar a film, persze remélem, hogy nem az, de jó eséllyel mégis csak az. Semmiképp sem érdemes megnézni." Aztán közölte, hogy inkább a következő filmjéről szeretne beszélni: "Kirsten találta ki, hogy legyen egy meztelen jelenete a Melancholiá-ban. Én mondtam neki, hogy nem illik a filmbe, de ragaszkodott hozzá, és most telhetetlenné vált, ezért a következő filmem egy három-négy órás pornófilm lesz vele". Elmesélte, hogy a Melancholiá-n egy új operatőrrel, Manuel Alberto Claróval dolgozott, aki figyelmeztette, hogy ne kövesse el a középkorú férfirendezők jellemző hibáját, hogy a filmjeiben egyre fiatalabb, egyre többet meztelenkedő nőket mutat, ami nagyon hasznos tanács volt, "mert eszembe juttatta, hogy pont ezt kell tennem!".

Forrás: AFP
Charlotte Gainsbourg és Kirsten Dunst a Melancholia sajtótájékoztatója előtt

A depresszióra hajlamos rendező, aki előző filmjében, az Antikrisztus-ban Charlotte Gainsbourg lelkileg összeroppanó figuráját mintázta magáról, most pedig Dunst depressziós figuráját, mindenkit megnyugtatott, hogy mostanában jól van, és leszokott az alkoholfogyasztásról is. Tette ezt annak ellenére, hogy "elméleti szinten ellenzem a nem ivást". Amikor ezt mondta, jelentőségteljesen a bort köztudottan kedvelő Stellan Skarsgardra nézett. "Ha itt lenne Kiefer [Sutherland, aki szintén játszik a filmben], rá néznék, de Stellan, te vagy a második legjobb választás. A harmadik talán Udo [Kier] lenne. Rá általában homoszexuális szerepeket osztok, és legközelebb részeg homoszexuális lesz".

Forrás: AFP
Lars von Trier "FUCK" feliratú tetoválását mutogatja a sajtótájékoztató előtt

A java még csak ezután jött, amikor Von Triert német gyökereiről kérdezték: "Sokáig azt hittem, hogy zsidó vagyok, és ezzel elégedett is voltam, egészen, amíg fel nem tűnt a színen Susanne Bier. Aztán megtudtam, hogy valójában náci vagyok, és ezzel is elégedett vagyok". Itt még csak Bier rajongói sértődtek meg, de a rendező azzal folytatta, hogy "megérti Hitlert" és "szimpatizál vele". Amikor a teremben néhányan felhördültek, gyorsan hozzátette, hogy "persze csinált rossz dolgokat, és nem a második világháborúra gondoltam, amikor azt mondtam, hogy megértem. Csak vicceltem, nincs semmi bajom Susanne Bierrel és nagyon is pártolom a zsidókat. Na jó, azért nem túlságosan, mert Izrael eléggé idegesítő".

Ezen a ponton lett vége a sajtótájékoztatónak, de a bekapcsolt mikrofonokon keresztül még hallatszott, hogy a szedelődzködő Dunst elfúló hangon azt mondja, "Lars, ez erős volt!". Mire Von Trier csak annyit felelt: "ugyan már". (A dán rendező még aznap közleményben kért bocsánatot szavaiért, amelyről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.