Kitiltották Cannes-ból Lars von Triert, amiért Hitlert éltette

2011.05.19. 14:09

Hitlert éltető megjegyzései miatt kitiltották Lars von Trier dán filmrendezőt a cannes-i filmfesztiválról - jelentették csütörtökön hírügynökségi források. Lars von Trier dán rendező azzal keltett feltűnést a fesztiválon, hogy Hitler iránti szimpátiájáról nyilatkozott, illetve azt mondta, hogy "Izrael elég idegesítő" - erről, illetve nagyszabású pornófilmes tervéről itt írtunk. Von Trier még szerdán Cannes-ban kiadott közleményében elnézést kért, és tagadta, hogy antiszemita, fajvédő vagy náci lenne -  erről itt olvasható bővebben. A filmfesztivál szervezői arról nem nyilatkoztak, hogy a rendező kitiltása azt is maga után vonja-e, hogy a versenyprogramban szereplő Melancholia című filmje mégsem indulhat az Arany Pálmáért.

A csütörtöki döntés némiképp meglepő annak fényében, hogy Von Trier a kijelentéseit szerda délelőtt tette, és szerda este ennek ellenére megtartották a Melancholia díszbemutatóját, amelyen a fesztivál vezetője, Thierry Frémaux meleg öleléssel üdvözölte a rendezőt, akit aztán a közönség is hatalmas tapssal fogadott.

Lars von Trier nyilatkozata itt olvasható szóról-szóra, az idei cannes-i filmfesztiválról szóló összes cikkünk pedig itt található.