Ha kúlságért is osztanának díjat Cannes-ban, idén nem lenne nehéz dönteni róla: Nicolas Winding Refn Drive-ja majdnem annyira dögös film, mint Tarantino Halálbiztos-a volt négy éve. A kényes cannes-i közönség annyira bírta, hogy a főhős véresebb húzásait tapssal díjazta a csütörtök esti vetítés közben. Mert itt is simán el lehet adni egy rablós, autósüldözéses filmet, ha olyan szépen van megcsinálva, és úgy kikacsint, mint ez.

Forrás: ecranlarge
Ryan Gosling a Drive című filmben

A Szerelmünk lapjai óta tudjuk, hogy Ryan Goslingnak jól áll a feddhetetlen úriember szerepe, a Fél Nelson és a Plasztik szerelem óta meg azt is, hogy a zárkózott, kívülálló figurákban is verhetetlen. Itt a kettőt kombinálja egy alig-alig megszólaló, szimplán Driver névre hallgató pasiban, akinek az a foglalkozása, ami a neve: vezet. Néha hollywoodi filmekben mint kaszkadőr, néha mint rablók menekülését segítő sofőr. De nem hatalmas autósüldözéseket kell várni ettől a filmtől (azért abból is van egy-kettő), hanem hatalmas atmoszférát. Popslágerek bömbölnek, Driver szemszögéből nézzük a kanyargó utat és a tovatűnő neoncsíkokat, és amikor feltűnik a színen a nő (Carey Mulligan), akiről rögtön tudni, hogy fontos lesz, minden fényárba borul és lassított felvételbe megy át. Az pedig a nézőre van bízva, hogy mindezt mennyire veszi komolyan.

Forrás: ecranlarge
Ryan Gosling a Drive című filmben

Hallgatagságából már az elején sejthetjük, miféle alak ez a Driver: a film végére igazi westernhőssé növi ki magát, aki számára a saját értelmezése szerinti becsület sokkal fontosabb, mint a pénz, vagy akár a nő. Színes mellékszereplők (Bryan Cranstontól kezdve Ron Perlmanen keresztül Christina Hendricksig) tarkítják az útját, de talán nem árulok el túl sokat azzal, hogy többségük elhullik út közben. A Pusher óta egyértelmű, hogy a dán rendező képes teljesen átadni magát az erőszakban tobzódásnak, ezt itt is megkapjuk, de Tarantinót idéző markáns iróniával. Akinek ezután a film után nincs kedve bevágódni egy kocsiba és tövig nyomni a gázt, az talán nem is szereti a mozit.