Von Trier nem tud leállni Hitler emlegetésével

2011.05.23. 15:37

Lars von Trier énképéről sokat elmond, hogy mi az a sérelem, amit minden interjúban felemleget, amit múlt csütörtöki Cannes-ból való kitiltása óta adott. A rendező - aki Melancholia című versenyfilmje sajtótájékoztatóján többek közt azt találta mondani, hogy szimpatizál Hitlerrel - képtelen megbocsátani, hogy a fesztivál igazgatója, Gilles Jacob egy helyütt azt írta, "Von Trier az első cannes-i premierjére még bőrdzsekiben jött, a másodikra öltönyben, a harmadikra pedig szmokingban".

Forrás: AFP
Lars von Trier a Melancholia premierjén jelzi, hogy most már befogja a száját

A múlt szerdai sajtótájékoztató óta Von Trier számtalanszor bocsánatot kért mindazoktól, akiket megbántott, és ostobának titulálta a saját kijelentéseit, de a bőréből csak nem tud kibújni. A Hollywood Reporternek adott interjújában például azzal zárja a mea culpázást, hogy reméli, a Cannes-ból való kitiltása nem jelenti azt, hogy a filmjeit is tiltólistára teszik, mert "ha én lennék Hitler - és itt le kell szögeznem, hogy nem vagyok Hitler -, szóval, még ha én is lennék Hitler, és csinálnék egy szuper filmet, szerintem Cannes-nak be kéne válogatnia a programjába". A Spiegelnek pedig azt mondta, hogy "ha valaki meg akar ütni, nyugodtan megteheti. De előre szólók, hogy lehet, hogy élvezni fogom, szóval nem biztos, hogy ez lenne a büntetés legjobb módja".

Nem győzi hangsúlyozni, hogy "büszke rá", hogy persona non grata lett Cannes-ban, és szokásos flegma modorában ehhez még azt is hozzátette, hogy "olyan klausztrofóbiásan érzem magam a fesztiválpalotában, hogy örülök, hogy nem kell odamennem többé. Végre van ürügyem arra, hogy ne menjek Cannes-ba". Azért az is kiderül, hogy kicsit aggódik, ezután nehezebb lesz pénzt szereznie a filmjeire, és nem tud majd minden színészt megkapni, akit szeretne.

Forrás: AFP
Lars von Trier a Melancholia sajtótájékoztatója előtt

Újabb fricska, hogy a sajtótájékoztatón tett ellentmondásos kijelentéseit a New York Timesnak azzal magyarázta, hogy már nem iszik: "Régebben meglehetősen sokat ittam, de már leálltam. Senkinek sem ajánlanám, hogy abbahagyja az ivást. Ha még innék, a sajtótájékoztatón félálomban lettem volna, és nem mondtam volna azokat az ostobaságokat". Azt mondja, jellemző rá, hogy rosszul méri fel a hallgatósága hangulatát, és a mostani eset után megfogadta, hogy soha többé nem tart sajtótájékoztatót.

Az is kiderült, hogy mi igaz a sajtótájékoztatón emlegetett három-négyórás pornófilmből: valójában a már korábban bejelentett The Nymphomaniac-ot szeretné  legközelebb megrendezni, ami egy nő szexualitásának alakulását mesélné el tizenkét és ötvenéves kora közt. És hogy ez pornó lesz-e? Csak soft core, mert "farok és koton nélkül nem tudnék igazi pornót csinálni" - mondja Von Trier.

Olvasnivaló: Egy nácival kevesebb?