Árpa Attila a mohó magyarokról csinál filmet

2011.06.07. 10:34

Árpa Attilát megkereste a férfi, aki saját állítása szerint Magyarországon az első fogyasztói csoportokat indította, azzal az ötlettel, hogy rendezzen filmet arról az üzleti modellről, amivel Magyarországon már körülbelül félmillió embert károsítottak meg. Ugyanez az ember látta el tippekkel Juszt Lászlót, aki Hiába beszélek? címmel írt könyvet a fogyasztói csoportok működéséről, amik félrevezető hirdetésekkel azt a látszatot keltik, mintha hitelt nyújtanának, de valójában ilyen szolgáltatást egyáltalán nem nyújtanak (a fogyasztói csoportokról lásd az [origo] korábbi cikkét).

Forrás: Árpa Attila
Részlet a Csoportfüggő plakáttervéből | Nézd meg az egész plakátot!

Mint Árpa elmondta nekünk, először nem tartotta a témát játékfilmre alkalmasnak, de "ahogy elkezdtem beleásni magamat abba, hogy kik ezek a figurák, elkezdett igazán érdekelni a dolog. A fogyasztói csoportokat olyan emberek működtetik, akiknek nincsen semmilyen végzettségük, nincsen adókártyájuk, de egyik pillanatról a másikra meggazdagodtak. Hátborzongatóan tükrözik azt a magyar újgazdag réteget, amelyikkel nap mint nap találkozhatunk: ők azok, aki előtted állnak a benzinkúton, és paraszt módon viselkednek, vagy akik egy szórakozóhelyen leöntik az inged mojitóval, és továbbmennek, mintha semmi nem történt volna. Úgy sétálnak köztünk, mint a félistenek, úgy élnek, mintha nem lenne holnap. Megvan bennük az a bizonyos magyar rafináltság, párosítva a szintén nagyon magyar rosszindulattal és mohósággal".

A Csoportfüggő munkacímű film forgatókönyvét Árpa Juszt László fiával, Juszt Balázzsal közösen írta, aki a The Kiss Goodnight című rövidfilmet csinálta korábban, amiben Árpa és Dobó Kata játszották a főszerepeket. Munkájuk során egy "szociothriller" csiszolódott ki, amit Árpa a Tőzsdecápák-kal, a Brókerarcok-kal és a Social Network-kel rokonít megközelítésében, viszont ezektől mindenképpen különbözik majd abban, hogy főszereplője egyáltalán nem lesz sármos. Az antihőst a film ötletadójáról mintázták meg: "olyan figura, mint Tony Montana [a Sebhelyesarcú-ban], nincs olyan romantikája, mint a Keresztapa szereplőinek és nincs benne semmi csibészség. Egy huszonéves, nem túl művelt srác, akinek azért megvan a magához való esze. Nem lehet megszeretni, de remélhetőleg izgalmas lesz nézni."

Kész a forgatókönyv, és Árpa már tudja, hogy milyen stábbal és szereplőkkel szeretne dolgozni, de még csak annyit árult el, hogy az egyik mellékszerepre Nagy Zsoltot képzeli el. A tervezett kb. 240 millió forintos költségvetésnek viszont még csak a harmada jött össze, amit részben egy Kanadában élő magyar teremtett elő, aki korábban maga is egyik szereplője volt a fogyasztói csoport-biznisznek, de már kiszállt. Árpa szerint az lenne az ideális, ha a film idén elkészülhetne és moziba kerülhetne, mert küszöbön áll a fogyasztói csoportok törvényi szabályozása, ezért a sztori hamar elveszítheti aktualitását. "Egyedülálló a projekt, mert még nem volt olyan, hogy egy film döntött volna be egy iparágat" - mondja.