A nő, aki nem fél hasmenéssel viccelni

Vágólapra másolva!
Kristen Wiig már komoly tévés karriert épített elviselhetetlen perszónák megformálására, most viszont szeretnivalóan esendő koszorúslányként robban a mozikban. Bemutatjuk a komikát, aki szerintünk az egyik legviccesebb nő ma Amerikában.
Vágólapra másolva!

1. Kristen Wiig augusztusban tölti be a harmincnyolcat, de a héten bemutatott Koszorúslányok-ban még csak első főszerepét játssza. Ennek oka, hogy a szokásosnál jóval később indult a pályán: a főiskolán képzőművészetet tanult, akkor még nem tudta, hogy a színészet érdekli, de felvett egy színjátszásórát, és a tanára biztatta, hogy folytassa a dolgot. Los Angelesben megnézte a Groundlings nevű improvizációs színház egy előadását, rögtön rájött, hogy ő is ezt az improvizációs humort szeretné űzni, és csatlakozott a társulathoz. Tévés karrierje a 2003-as Joe Schmo Show című valóságshow-paródiával indult, amiben egy megtévesztett résztvevőn kívül mindenki hivatásos színész volt. Wiig egy párterapeutát alakított.

Forrás: AFP

2. A három alkalomból, amikor legjobban izgult életében, kettő a Saturday Night Live-hoz (szkeccsekből álló, élőben sugárzott humoros műsor, amit 1975 óta adnak szombat esténként az NBC-n) kapcsolódik: a meghallgatás volt az egyik, amikor öt perc alatt kellett meggyőznie az SNL-eseket, hogy közéjük való, a másik pedig, amikor először került élő adásba (harmadikat nem tud mondani). 2005 óta a csapat egyik legfoglalkoztatottabb tagja. Általában túlpörgetett, irritáló figurákat játszik, mint a lódítós Penelope, aki mindig mindenkin túl akar tenni, vagy Gilly, a borzasztó magaviseletű iskolás lány. Éles ellentétben kitalált figuráival, az életben állítólag gátlásos és visszahúzódó, és soha nem vállal stand-up előadásokat, mert "ha ki kéne állnom egy csomó ember elé, és saját magamat kellene adnom, rettegnék".

Emma Stone és Kristen Wiig a Saturday Night Live egyik szkeccsében

3. Judd Apatow-val először a Felkoppintvá-ban dolgoztak együtt, ahol Wiig alakította Katherine Heigl egyik felettesét, aki bájosan közli Heigllel, hogy nem kell fogyóznia, éppen csak vonjon ki tíz kilót abból, amit a mérleg mutat, és legyen annyi az új súlya. Apatow ráérzett, hogy Wiigben több van vicces epizodistánál, és megkérdezte tőle, nem akar-e írni magának egy filmet, amibe Apatow beszállna producerként. Az időzítés tökéletes volt: Wiig ekkor már dolgozott a Koszorúslányok forgatókönyvén Annie Mumolóval, akit még a groundlingsos időkből ismert (Mumolo egy jelenet erejéig fel is tűnik a filmben: ő alakítja a repülőn a még Wiignél is jobban parázó ülésszomszédot). Aztán mégis évekbe telt megvalósítani a filmet, állítólag, mert sok stúdiónak nem fűlt a foga egy olyan komédiához, amiben a szarós-hányós poénokat nőkkel sütik el.

Katherine Heigl, Kristen Wiig és Alan Tudyk a Felkoppintvá-ban

4. Az elmúlt néhány évben Wiig eljátszott jó pár emlékezetes epizód- és mellékszerepet: jógatanár volt a Lepattintvá-ban, vidámpark-tulajdonos az Adventureland-ben, alkoholista az Író és kamuhős-ben. Aki most szeretne megismerkedni Wiiggel, annak kiváló kiindulási pont lehet a Hajrá, Bliss! - egyszerűen imádnivaló Maggie Mayhemnek, a görkoris derbis csajnak a szerepében. A Paul-ban már komolyabb szerepet kapott: ő volt a keresztény neveltetését a földönkívülivel való találkozás hatására elhajító leányzó. A nagy mozis áttörés mégis a Koszorúslányok, ami ugyan megosztotta rovatunkat, de e szerző szerint mérföldkő: végre egy olyan vígjáték, amiben a nők közti barátság és rivalizálás és a párkapcsolati bénázások nem "ahogy azt a pasik elképzelik" van ábrázolva, hanem okos és vicces nők tollából. És végre ledöntötték a gusztustalankodás tabuját is: ideje volt, hogy Hollywood szembenézzen a ténnyel, hogy bizony a nők is szarnak, hánynak, finganak. Egyébként ha valaki kevesellné a fingást a filmben, okvetlenül nézze meg ezt az interjút Wiiggel és Maya Rudolph-fal (1:19-nél kezdődik), ami teljesen elmegy a fingás irányába.

Forrás: ecranlarge
Kristen Wiig és Maya Rudolph a Koszorúslányok-ban

5. Wiig egyhamar nem fogja otthagyni az SNL-t, de a Koszorúslányok sikerén felbuzdulva remélhetőleg egyre több filmszerepet vállal mellette. Legközelebb a Friends with Kids-ben játszik, Jennifer Westfeldt (a Koszorúslányok-ban fergetegesen vicces Jon Hamm barátnője) rendezői debütálásában. Egy baráti társaságról szól, amiben egyre több gyerek születik, és a két utolsó egyedülálló elhatározza, hogy közösen vállal gyereket. Egyelőre még csak terv a Clown Girl című regény adaptálása: Wiig a saját pénzén vette meg a megfilmesítési jogot a könyvhöz, ami egy bohócként dolgozó nőről szól (ő maga játszaná), aki le van égve, de igyekszik ellenállni a kísértésnek, hogy bohócfetisisztákat kiszolgáló prostituáltnak álljon. Máris néznénk!