Az Eurimages, az Európa Tanács filmalapja múlt heti ülésén többek között két magyar film koprodukciós támogatásáról is döntött - közölte a magyar Eurimages magyar képviselete. A nagy füzet című Agota Kristof-regényből Szász János rendezésében készülő film 360 ezer eurós (96,3 millió forint) támogatást kapott, Fliegauf Benedek a cigánygyilkosságokról szóló Szállnak a varjak (a sajtóközleményben Varjak címmel szerepel) című alkotásának pedig 70 ezer eurót (18,7 millió forintot) ítéltek meg. Ez a két film magyar pénzre is számíthat: Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár több fórumon említette, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium is támogatni kívánja Szász és Fliegauf alkotását.

Fotó: Lovasi Zoltán
Szállnak a varjak-hoz készült hangulatfotó

Öt európai film magyarországi forgalmazását is támogatta az Európa Tanács filmalapja: Az ördög városa és a Tilva Ros című szerb filmet, a Szép, szép világ és a Hogyan végződött a nyaram című orosz filmet, valamint a Lemondás című török alkotást.

Ezeken kívül két magyar film szerbiai forgalmazása kapott 6-6 ezer eurónyi (1,6 millió forint) támogatást: Szabó Istvántól Az ajtó, valamint Tarr Béla A torinói ló című Ezüst Medve-díjas munkája.

Olvasnivaló: Ulrich Thomsen és Tóth Orsi játszik Szász János új filmjében
Olvasnivaló: Cigánynak lenni ma Magyarországon maga a borzongás - interjú Fliegauf Benedekkel