A magyar filmipar állami támogatása egy éve leállt. A jövőről annyit lehet tudni Andy Vajna május eleji bejelentése óta, hogy a Vajna és Havas Ágnes által vezetett Magyar Nemzeti Filmalap 1,6 milliárd forintos keretből három-négy egész estés filmet támogat még idén, a NEFMI alá tartozó, Szőcs Géza által vezetett kulturális államtitkárság pedig 800 milliós keretből támogathat filmeket.

Forrás: MTI/Kallos Bea
Helen Mirren és Szabó István Az ajtó forgatásán

A Magyar Közlöny május 31-én megjelent számában "filmek gyártásának támogatása" címszó alatt szerepel egy, a NEFMI-hez tartozó 140 millió forintos tétel. Az összeg "rendkívüli kormányzati intézkedések" keretében, azaz a 800 millió forintos filmes kereten felül került a minisztériumhoz. A kultúráért felelős államtitkárság sajtóosztályától azt az információt kaptuk, hogy akárcsak a 800 milliós keretnek, a 140 milliós tételnek a felhasználásáról is Szőcs Géza dönt, egy későbbi időpontban. Ugyanakkor egy a döntési folyamatot jól ismerő és egy másik, közvetett információkkal rendelkező forrásból úgy tudjuk, a 140 millió forint elköltéséről már megszületett a döntés, és azzal Szabó István tavaly ősszel forgatott, Az ajtó című Szabó Magda-adaptációját támogatják.

Hábermann Jenő, a német-magyar koprodukcióban készülő film vezető producere az [origo]-nak emailben úgy nyilatkozott, hogy "én még hivatalosan nem kaptam meg ezt az értesítést" az összeg odaítéléséről. Emellett leírta, hogy a támogatást a produkció a még az MMKA által megítélt, szerződésben rögzített, de még ki nem fizetett 147 millió forintos támogatás helyett kapná. Amennyiben megkapják a támogatást, azt "a produkcióhoz már beérkezett, de ki nem fizetett számlákra, a vállalkozási szerződések szerinti tartozásokra (részlegek, megbízási díjak), és az utómunka költségeire fordítanánk" - nyilatkozta a producer. Az ajtó teljes költségvetése 6,5 millió euró (kb. 1,75 milliárd forint), amelynek Hábermann Jenő közlése szerint összesen 26%-a, azaz kb. 453 millió forint származik magyar közvetlen állami támogatásból, beleszámítva a 140 milliós támogatást is. Jelenleg a film utómunkálatai zajlanak, bemutatóját az év végére tervezik.

Szőcs Géza különböző fórumokon, köztük a kolozsvári nemzetközi filmfesztiválon más produkciókat említett már, amelyeket államtitkársága támogatni kíván, ilyen Szász János A nagy füzet című filmje és Fliegauf Benedek Szállnak a varjak-ja is. Információink szerint utóbbi 10 millió forint támogatásban részesülhet. Ugyanekkora összeget kap a minisztériumtól a rendező nyilatkozata szerint Bodzsár Márk is, Isteni műszak című filmjére. Úgy tudjuk, Szőcs Géza heteken belül nyilvánosságra hozza az államtitkárság által támogatott produkciók teljes listáját.