Az ötvenedik évében járó Jim Carrey a héten bemutatott Mr. Popper pingvinjeivel együtt már egy tucat komédiában játszott főszerepet. Áttekintettük a hatalmas rajongótáborral rendelkező, sokakból viszont vehemens gyűlöletet kiváltó komikus vígjátékait az Ace Venturától kezdve, és megnéztük, melyik filmjét mennyire szerette a közönség és mennyire utálták a kritikusok. Végül olvasóinkra bízzuk, hogy megszavazzák, melyik a legszórakoztatóbb Jim Carrey-film.

Ace Ventura - Állati nyomozó (Ace Ventura: Pet Detective, 1994)

Forrás: [origo]

Jim Carrey filmes karrierje a 80-as években kezdődött olyan filmekkel, mint a Csak egy harapás, A földi lányok csábítóak és a Holtbiztos tipp, de akkoriban még nem sok embernek tűnt fel a létezése. A '94-es lett az ő éve: Carrey az USA-ban februárban bemutatott Ace Venturá-val robbant, amit ugyan a kritikusok utáltak, a közönség körében viszont rögtön ikonikussá vált az állati detektív figurája. A film ellentmondásos megítélését jól illusztrálja, hogy Carrey-t a legrémesebb új sztár kategóriájában Arany Málna-díjra jelölték az alakításáért (de Anna Nicole Smith nyert a Csupasz pisztoly 33 1/3-dal), ugyanakkor az MTV Movie Awardson megnyerte a legjobb komikus alakítás díját. Pénzügyileg nagy siker volt: a 15 millió dollárból készült film világszerte összesen 107 milliót hozott.

2576 01 outform.html 400 350


* * *

A maszk (The Mask, 1994)

Forrás: [origo]

Carrey diadalmenete '94 júliusában zöldfejű képregényhősként folytatódott A maszk-kal, amivel ő ugyan még mindig nem szakított nagyot - az Ace Venturá-ért 350 ezer dolláros gázsit kapott, ezért 540 ezret -, a film viszont több mint 350 millió dollárt hozott világszerte, és bizonyította, hogy a komikusnak nem csak egyszer volt mázlija, hanem tényleg döglik érte a nép. Ezúttal már a kritikusok szívét is sikerült egy kicsit meglágyítania, és sok dicséretet kapott szerethető alakításáért.

2576 02 outform.html 400 350


* * *

Dumb és Dumber - Dilibogyók (Dumb and Dumber, 1994)

Forrás: [origo]

'94 decemberébe pont befért még egy Carrey-film. Csak azért kapta meg Lloyd szerepét, mert Steve Martin és Martin Short is visszautasította a felkérést, és eredetileg csak 700 ezer dolláros gázsit kapott volna a filmért, de pont a fizetési tárgyalás közben mutatták be az Ace Venturá-t, és a sikerének köszönhetően Carrey ügynöke tízszer akkora összeget tudott kiharcolni. Carrey 7 millió dolláros gázsijával együtt lett a film teljes költségvetése 17 millió. A két idióta havert felvonultató komédia hatalmas lökést adott a Farrelly testvérek karrierjének is, Carrey pedig itt ismerte meg első feleségét, Lauren Hollyt, akinek egyébként korábban az Ace Ventura női főszerepét is felajánlották, de azt visszautasította.

2576 03 outform.html 400 350


* * *

Ace Ventura 2 - Hív a természet (Ace Ventura: When Nature Calls, 1995)

Forrás: [origo]

Igaz, hogy Carrey ezért a filmért már 5 millió dollárt kapott, de a befektetés busásan megtérült, mert a folytatás kétszer annyit hozott, mint az első rész. A fogadtatása hasonló volt az első filméhez: a kritikusok többsége rühellte, a közönség imádta, kapott egy Arany Málna-jelölést (legrosszabb folytatás) és nyert két díjat az MTV Movie Awardson (legjobb komikus alakítás és legjobb férfi alakítás).

2576 04 outform.html 400 350


* * *

A kábelbarát (The Cable Guy, 1996)

Forrás: [origo]

Carrey ezzel a filmmel lépett be a 20 millió dolláros sztárok exkluzív klubjába, de maga a film 47 milliós büdzséjéhez képest csak visszafogottan lett sikeres 103 milliós összbevételével. Némiképp eltávolodva korábbi szerepeitől, Carrey itt az antihős, amit a közönség egy része értetlenséggel fogadott. A Ben Stiller rendezte filmet javarészt Judd Apatow (40 éves szűz, Felkoppintva) írta, akinek ez volt az egyik első nagyjátékfilm-forgatókönyve, de az írók kamarája úgy döntött, nem jár neki írói kredit, így csak a film egyik producereként szerepel a stáblistán.

2576 05 outform.html 400 350


* * *

Hanta Boy (Liar Liar, 1997)

Forrás: [origo]

Carrey vígjátékai közül mind a mai napig a Hanta Boy részesült a legjobb kritikai fogadtatásban: a Rotten Tomatoes kritikagyűjtő site-on 81%-os eredményt ért el, Roger Ebert pedig azzal kezdte a filmről szóló írását, hogy "Fokozatosan kezd az a gyanúm - vagy talán inkább félelmem - támadni, hogy lassan megkedvelem Jim Carrey-t". Ezt a szerepet is azért kapta meg, mert Steve Martinnak nem kellett, ő pedig az Austin Powers Dr. Genyájának szerepét utasította vissza emiatt a film miatt - minden bizonnyal Mike Myers legnagyobb örömére.

2576 06 outform.html 400 350


* * *

Én és én meg az Irén (Me, Myself & Irene, 2000)

Forrás: [origo]

A Truman Show-val és az Ember a Holdon-nal a 90-es évek végére Carrey elérte, hogy komolyan vegyék mint színészt, de aztán visszatért a Farrelly testvérekhez és kedvenc műfajához, az idióta vígjátékhoz. Filmtörténeti érdekesség: lett volna egy jelenet a filmben, amiben Carrey Irene-ra (Renée Zellweger) beinduló figurája egy görögdinnyébe lyukat fúrva maszturbál (nézd meg!), de időközben bemutatták a pitekúrós poént felvonultató Amerikai pité-t, ezért végül ezt kivágták. A lyukas dinnye viszont véletlenül benne maradt a filmben: a negyvenedik perc körül látható a motelszoba padlóján.

2576 07 outform.html 400 350


* * *

A minden6ó (Bruce Almighty, 2003)

Forrás: [origo]

Carrey ezért a filmért már 25 milliós szupergázsit zsebelt be, de a Universal stúdiónak minden bizonnyal megérte ennyit fizetni, mert a vígjáték 484,6 millió dollárt hozott, és mindezidáig ez Carrey legsikeresebb filmje (bemutatásának hétvégéjén a Mátrix - Újratöltvé-t szorította vissza a jegyeladási toplista második helyére). Némelyik muzulmán országban nehezményezték a sztorit, amiben isten (Morgan Freeman) mindenhatóvá teszi Carrey-t, és Egyiptomban be is tiltották a filmet.

2576 08 outform.html 400 350


* * *

Dick és Jane trükkjei (Fun With Dick and Jane, 2005)

Forrás: [origo]

Carrey és Judd Apatow második közös munkája sem nyerte el a kritikusok tetszését (de itt legalább már feltüntették Apatow-t társíróként), a közönség viszont csípte a '77-es, Jane Fonda és George Segal főszereplésével készült vígjáték remake-jét. A férj vállalatának csődbe menése után rablónak álló házaspárt eredetileg Carrey és Cameron Diaz alakította volna. Bő tíz évvel A maszk után ez lett volna a második közös filmjük, de a forgatás időpontját el kellett tolni, és Diaznak Curtis Hanson Egy cipőben-je miatt ki kellett szállnia a filmből - így kapta végül a szerepet Téa Leoni.

2576 09 outform.html 400 350


* * *

Az igenember (Yes Man, 2008)

Forrás: [origo]

A fél évig mindenre igent mondó brit humorista és író, Danny Wallace saját élményein és könyvén alapuló film Carrey pályájának anyagilag legrizikósabb vállalkozása volt. A színész vállalta, hogy nem kap fix fizetést a munkájáért, hanem a haszon 36,2%-a lesz az övé, azaz csak akkor keres a filmmel, ha már a stúdió gyártási és marketingköltségei megtérültek. A hazardírozás bejött: a marketingköltségekkel együtt kb. 120 millió dollárból készült film világszerte 223 milliót hozott, és Carrey kb. 30 millióval lett gazdagabb. A filmezés során is kockáztatott: a biztosítótársaság legnagyobb rémületére ragaszkodott hozzá, hogy kaszkadőr nélkül, maga csinálja meg a bungee jumping-jelenetet. A biztosító állítólag azzal a feltétellel ment bele, hogy csak egyetlenegyszer veszik fel a jelenetet, és ezt forgatják le legutoljára a filmből.

2576 10 outform.html 400 350


* * *

I Love You Phillip Morris (2009)

Forrás: [origo]

A szerelme (Ewan McGregor) kedvéért sokszoros börtönszökevénnyé váló Steven Russell (Carrey) igaz, de képtelen története üvöltött a megfilmesítésért, és ideális alapanyag volt ahhoz, hogy ez legyen a Tapló télapó szerzőinek első saját filmje. Az I Love You Phillip Morris-ra mégis sanyarú sors várt az amerikai mozikban. Eleve nehezen talált forgalmazót - valószínűleg, mert egyik nagy cég sem akart bevállalni egy olyan szatírát, amiben két A listás sztár egymás meleg szeretőit alakítják -, így egy kis új céghez került a film, akik végül képtelenek voltak bemutatni. Ezért a 2009-es cannes-i sikert követően az USA-ban csak 2010 decemberében került a mozikba, és akkor sem mutatták be országos szinten. Mindössze 13 milliós költségét azért így is visszahozta, és a kritikusok is szerették.

2576 11 outform.html 400 350


* * *

Mr. Popper pingvinjei (Mr. Popper's Penguins, 2011)

Forrás: [origo]

Nem sikerült annyira népszerű nyári családi filmet faragni a Mr. Popper pingvinjei-ből, mint a gyártó remélte: a számítógépes animációval megalkotott fél tucat pingvin és Carrey közös bohóckodására csak mérsékelten mozdult az amerikai közönség. Ezen a hétvégén pedig megérkezett a mozikba a szintén családokat megcélzó Verdák 2, ami valószínűleg a film halálos ítéletével egyenértékű.

2576 12 outform.html 400 350