Michael Bay azt akarja, hogy a lehető legdrágábban nézzük meg a Transformers 3-at

2011.06.27. 13:23

Senki se vádolhatja Michael Bay-t azzal, hogy nem tesz meg minden tőle telhetőt a világszerte csütörtökön mozikba kerülő Transformers 3 sikeréért. A stúdiók és mozisok beijedtek, mert az amerikai közönség egyre kevésbé hajlandó pluszpénzt kiadni a 3D-ért, ami sokszor nemhogy nem javít a filmes élményen, hanem még ront is rajta a sötétebb, kontraszthiányos, elmosódott képekkel. Bay először a nagy moziláncok vezetőit szólította fel, hogy a vetítőgépek égőinek fényintenzitását állítsák a megfelelő szintre.

Forrás: AFP
Michael Bay, Rosie Huntington-Whiteley és Shia LaBeouf a Transformers 3 berlini premierjén június 25-én

Ezzel annak az elterjedt gyakorlatnak az alkalmazását akarta megakadályozni, hogy a mozigépészek úgy hosszabbítják meg az égők élettartamát, hogy lejjebb veszik a fényintenzitást. Mivel a 3D-szemüveg miatt a nézők eleve sötétebbnek látják a 3D-s filmeket, ez nagyban ront a film élvezeti értékén. Bay azonban nem érte be ennyivel: külön levelet írt a mozigépészeknek ugyanerről, majd tegnap egy a rajongóinak címzett levelet is közzétett. Ennek lényege a következő rész: "A Transformers 3-ban látható a világ technikailag legbonyolultabb jeleneteinek némelyike. Ezeket 3D-ben vettük fel. Arra buzdítalak benneteket, hogy keressétek meg a lehető legjobb mozit és ebben a formátumban nézzétek meg a filmet." (Utóbbi mondatban a kiemelések Michael Bay-től.)

Kiegészítés (16:34): A Playlist blog leközölte a keleti parti mozigépészek kamarájának válaszlevelét, amelyben megköszönik Bay "kicsit sem lekezelő" levelét, gratulálnak neki, hogy sikerült egy gyerekjáték alapján olyan filmet rendeznie, ami tíz perccel hosszabb, mint a 2001: Űrodüsszeia, és megkérik, hogy ne szóljon bele a munkájukba.