Michael Bay megvette őket kilóra

Vágólapra másolva!
Michael Bay még nem rendezett olyan filmet, ami ne érte volna el a százmillió dolláros összbevételt a világon (bizony, még a csúnya bukásként elkönyvelt A sziget is 163 milliót termelt), de olyat se nagyon, ami a kritikusoknak tetszett volna. Ennek ellenére ahányszor kijön egy új filmje, annyiszor látunk neves sztárokat, köztük Oscar-jelölt és Oscar-díjas színészeket a stáblistán. Összeszedtük a menő színészeket, akiket Bay az évek során befűzött a filmjeihez, és utánanéztünk, melyiküknek milyen élmény volt együtt dolgozni a robbantások királyával.
Vágólapra másolva!

Nicolas Cage - A szikla (1996)

Az Oscar-díjas színész egy kémiaifegyver-szakértőt játszik, aki Sean Connery figurája segítségével megpróbálja hatástalanítani az Alcatrazt elfoglaló csapat fegyvereit.

Forrás: [origo]

Nicolas Cage részegen elkövetett kihágásaival mostanában tele a sajtó, de a színész régebben sem volt kevésbé őrült. Maga Bay számolt be róla, hogy A szikla egyik első forgatási napján, a figurája lakásában játszódó jelenethez Cage a jelmeze helyett egy lila Speedo-fürdőnadrágban jelent meg a forgatáson. Bay rögtön kapcsolt, hogy a hiú színész az izmait szeretné mutogatni, azért hiányos az öltözete, és úgy döntött, elnézi a hülyeségét, mert még mindig jobb az elején letudni a dolgot, mint később. Sokan hajlamosak Bay-nek tulajdonítani, hogy Cage-ből filmsztár lett, de ami igaz Ben Affleck (Armageddon) és Will Smith (Bad Boys) esetében, az Cage-nél nem igazán állja meg a helyét, hiszen a Veszett a világ és a Las Vegas, végállomás korábban volt, és mire A szikla kijött, Cage már az Oscart is megkapta az utóbbiért.

* * *

Sean Connery - A szikla (1996)

Az Oscar-díjas színész egy Alcatrazban raboskodó egykori MI6-ügynököt alakít, aki kénytelen az FBI mellé állni, amikor a börtön irányítását átveszi egy túszejtéstől sem visszariadó morcos ex-katona.

Forrás: [origo]

Sir Sean régi vágású színész, aki azt szereti, ha a forgatási nap elején a jelenetek rendesen le vannak próbálva, és a nap végén úgy érzi, hogy valamivel végeztek, ezért nem érezte magát teljesen otthonosan A szikla "összevissza kapkodó" forgatásán, ahol minden nap csak félig vettek fel valamit, és folyamatosan ingázni kellett Alcatraz és San Francisco közt. Bay-nek meg az nem tetszett, hogy Connery "fiam"-nak szólította, az utolsó forgatási napján pedig le is faszfejezte, amiért Bay azt kérte tőle, hogy a víz alatt tartsa vissza a levegőt, amíg a feje fölött elröpül egy tűzgolyó. A film DVD-kommentárjából viszont az derül ki, mégse lehetett annyira rossz a viszonyuk, mert amikor a stúdió és Bay közt ellentétek támadtak, Connery elkísérte az egyik stúdiómeetingre és a fejesek előtt kiállt a rendező mellett.

* * *

Billy Bob Thornton - Armageddon (1998)

A forgatókönyvírói Oscar-díjas, alakításaiért kétszer Oscarra jelölt színész a NASA vezető tudósát alakítja, aki kitalálja, hogyan lehet ártalmatlanná tenni a Földhöz közeledő, Texas-nagyságú aszteroidát.

Forrás: [origo]

Thornton eleinte kicsit furcsán érezte magát a hatalmas katasztrófafilmben: az egyik olvasópróbán idegesen ültek az asztalnál Owen Wilsonnal és az általában szintén kis független filmekben szereplő Steve Buscemivel, aki egyszer csak Thorntonra nézett: "Mi a faszt keresünk mi itt?". Utólag viszont úgy gondolja, hogy az Armageddon abban különbözik a legtöbb popcornfilmtől, hogy "meglehetősen jó", és olyan emlékezetes mondatok vannak benne, mint amikor a figurája közli, hogy "akkora, mint Texas, elnök úr".

* * *

Jon Voight - Pearl Harbor (2001), Transformers (2007)

Az Oscar-díjas, négyszeres Oscar-jelölt színész a Pearl Harbor-ban Roosevelt elnök szerepében tűnt fel, a Transformers-ben pedig John Kellert, a tökös (fiktív) honvédelmi minisztert alakította.

Forrás: [origo]

Voight állítólag alapos ismerője Franklin Delano Rooseveltnek, és ő lobbizott Michael Bay-nél a szerepért (bizonyára megkönnyítette a dolgát, hogy A közellenség-ből már ismerte Jerry Bruckheimer producert). A Transformers-re már Bay kérte fel Voightot, aki lecsapott a lehetőségre, hogy életében először egy Steven Spielberg-produkcióban dolgozhat. Amikor megkapta a forgatókönyvet, meglepődött, hogy mibe csöppent: miközben a hotelszobájában olvasta, az ajtaja előtt egy ember várta, hogy elvigye a könyvet, hogy véletlenül se szivároghasson ki a sztori.

* * *

John Turturro - Transformers (2007), Transformers: A bukottak bosszúja (2009), Transformers 3 (2011)

A független filmekből ismert, Cannes-ban színészként és rendezőként is díjazott filmes Seymour Simmonst, egy titkos katonai egység vezetőjét alakítja.

Forrás: [origo]

Turturro két okból vállalta el a szerepet, egyrészt a nagyobbik fia miatt, akivel anno együtt nézték a Transformers-rajzfilmsorozatot, másrészt, mert a menedzsere azt mondta neki, hogy vállalja el. Emellett szórakoztatónak találta a forgatókönyvet, és úgy véli, jó, ha az ember ilyen filmeken keresztül kapcsolatban marad a fiatalabb generációkkal. Figurája egy hawaiimintás alsónadrágot hordó, egzaltált és kissé különös fickó, aki Turturro állítása szerint a forgatás közben lett csak ilyen furcsa, mégpedig azért, mert a színész sok mindent a köztudottan magas fordulatszámon pörgő Bay viselkedéséből lesett el a megformálásához.

* * *

Frances McDormand - Transformers 3 (2011)

Az Oscar-díjas, négyszeres Oscar-jelölt színésznő, Joel Coen felesége magas szinten dolgozó kormányember.

Forrás: [origo]

McDormand egy hosszú, zseniális levelet írt a GQ szerkesztőségének Michael Bay-ről, amit érdemes végigolvasni. A lényege, hogy azért akart benne lenni a Transformers-ben, mert "Bay-nek közvetlen hozzáférése van az amerikai hím tesztoszteronmirigyeihez". McDormand az immár tizenhat éves fiával látta az első két részt, és tisztában van vele, hogy a férfiak fantáziáját az autók és a hozzájuk hasonlóan "kikent, kiwaxolt" csajok egyformán megmozgatják, és Optimus Prime vonzereje iránt ő maga sem maradt érzéketlen. Megismétli a sokszor hallott állítást, hogy Bay nem éppen egy cukipofa a forgatáson, de mint írja, nem is ez a fontos egy rendezőnél, hanem, hogy legyen valami fogalma arról, hogy néz majd ki a még csak alakulóban levő végtermék, és Bay-nek elhitte, hogy tudja, mit csinál.

* * *

John Malkovich - Transformers 3 (2011)

A kétszeres Oscar-jelölt színész egy Bruce Brazos nevű üzletembert alakít, aki Sam Witwicky első főnöke.

Forrás: [origo]

Malkovich úgy került a filmbe, hogy a Red forgatásán összebarátkozott Lorenzo di Bonaventura és Mark Vahradian producerekkel, akik a Transformers-filmeknek is producerei, ők ajánlották fel neki a szerepet. Nagyszájú, nem feltétlenül szimpatikus figuráját egy valós személyről mintázta, aki nagyon magabiztosan és sokat beszélt, de egy szót se lehetett érteni abból, amit mond. Bár Malkovich szerepelt már akciófilmekben, még sosem dolgozott hasonló méretű produkción, és a forgatás olyan volt számára "mint egy nyaralás". Bay-ről viszont azt gondolja, hogy a produkciók mérete miatt hatalmas nyomás alatt van, és az egész hóbelebanc koordinátoraként "nagyon magányos lehet".