Hámori Gabi egy ideje kacérkodott már azzal, hogy külföldön is szerencsét próbáljon, és a színésznő New Yorkban már részt is vett egy izgalmas és rendhagyó munkában. David Michalek Portraits in Dramatic Time című projektje tulajdonképpen a színészkedés esszenciáját próbálja megragadni egy különleges módszerrel: a művész tíz-tizenöt másodperces felvételeket készít színészekről egy speciális, másodpercenként háromezer képkockát rögzítő nagyfelbontású kamerával, ami aztán visszajátszva (a megszokott, másodpercenként huszonnégy vagy huszonöt kockás tempóban) egy öt-tíz perces, extrémen lassított felvételt eredményez, amin a szereplő minden rezdülése tetten érhető.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=yb8TBYZq4B6Ped0o
Alan Rickman a Portraits in Dramatic Time-ban

Michalek több mint száz, különböző nemzetiségű színésszel készített felvételeket. A résztvevők közt megtalálni Alan Rickmant, Holly Huntert, Lili Taylort, a Lost-ból ismert William Mapothert és persze Hámori Gabit is. A színésznő emailben mesélte el nekünk, hogy közös ismerősökön keresztül került kapcsolatba a projekt egyik producerével, Máthé Dorottyával és Michalekkel. A művésznek tetszett Hámori Gabi showreelje, és Skype-on keresztül elkezdtek együtt ötletelni arról, hogy milyen jeleneteket valósíthatnának meg.

Forrás: David Michalek
Hámori Gabi a Portraits in Dramatic Time-ban

Hámori Gabi elmondta, hogy "az egyik egy madaras jelenet lett, amit egy kép ihletett, amelyen Audrey Hepburn mosolyog vállán egy gerlével. A mi gerlénk a felvételkor nem tudta megoldani, hogy rám repüljön. A kezemben kezdett, megvolt, hogy a tíz másodpercből az elsőben a harmadikban és a hetedikben mit csinálok vele." A szokatlan munkát a színésznő úgy írja le, hogy "minden jelenet, amit csináltam, olyan is volt, mint a tánc. Más színészek és táncosok is arról számoltak be, hogy a felvétel a rövidsége miatt kivételesen nagy koncentrációt kíván. Egy napot próbáltunk. Következő nap felvettük a jeleneteimet." Szerinte azért izgalmasak ezek a felvételek, mert a "néhány perces anyagban minden pillanat kitágul. Az emberi arc olyan változása, ami a valóságban egy szemvillanás, így hosszasan megfigyelhető, ez valamikor gyönyörködtető, valamikor drámai erejű."

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Wmn5NTQPNoIHEAhy
Lili Taylor a Portraits in Dramatic Time-ban

A tánc említése nem véletlen: a Portraits in Dramatic Time előzménye Michalek 2007-es, Slow Dance című munkája volt. Ott ugyanezzel a módszerrel a világ minden tájáról származó táncosokat vett fel, és a mozdulataikat extrémen lelassítva bemutató filmeket a New York-i Lincoln Center falára szerelt óriási kivetítőkön lehetett megnézni. A Portraits in Dramatic Time filmjei ugyanitt láthatók egy 26x14 méteres kivetítőn július 5. és 31. közt minden este (kivéve 11-én, hétfőn) 20.45 és 23.45 közt. Ha valaki arra jár, és lekapja Hámori Gabit, kérjük szépen a felvételt!