Húsz dolog, amit nem tudtál Harry Potterről

harry potter
Vágólapra másolva!
Ki volt Steven Spielberg jelöltje Harry Potter szerepére? Mit tiltott meg a három főszereplőnek a szerződésük? Melyik színész pisilte össze magát a forgatáson? Mit kifogásoltak Emma Watsonban a producerek eleinte? És még tizenhat érdekesség a Harry Potter-filmek készüléséről.
Vágólapra másolva!

1. Amikor David Heyman, aki később a Harry Potter-filmek vezető producere lett, megkapta az első kötetet, a regény hetekig hevert a legalsó - legkevésbé fontos dolgoknak fenntartott - polcán.

Forrás: AFP
Daniel Radcliffe és Chris Columbus 2000. augusztus 23-án

2. Az első Harry Potter-film megrendezésére Heyman először Mike Newellt kérte fel, aki végül a negyedik filmet csinálta, a forgatókönyvet pedig Richard Curtis írta volna, aki Newell Négy esküvő és egy temetés-ének a szerzője volt. Curtis csak akkor vállalta volna a megbízást, ha Newell a rendező, de ő nem fogadta el a felkérést. Chris Columbust a Warner Bros. választotta.

3. A Harry Potter és a Bölcsek Köve rendezésére felmerült még Alan Parker, Terry Gilliam és Steven Spielberg is. Spielberg a Hatodik érzék Haley Joel Osmentjét képzelte el Harry szerepére, de J. K. Rowling és a Warner Bros. is ragaszkodott ahhoz, hogy britek játsszák a főszerepeket. Spielberg végül azért nem vállalta a feladatot, mert nem kapott volna teljes szabadságot, Rowling könyvéhez kellett volna ragaszkodnia.

4. David Heyman egy színházi előadáson, a közönség soriban látta meg Daniel Radcliffe-et, a későbbi Harry Pottert. Ismerte Daniel apját, és másnap már fel is hívta, viszont azt nem tudta, hogy Danieléket már Chris Columbus is megkereste, akit visszautasítottak. Heymannek mégis sikerült rábeszélnie Danielt és az anyukáját, hogy igyanak meg együtt egy kávét.

Forrás: AFP
Emma Watson a Harry Potter és a Bölcsek Köve New York-i premierjén

5. Tanya Seghatchian, a sorozat egyik producere Emma Watson meghallgatása után azt írta a jegyzetfüzetébe, hogy "Tökéletes! De túl szép." A producerek úgy gondolták, a Hermionét játszó gyerekszínésznek is lapátfoga kéne legyen, mint a könyvbeli figurának.

6. Rowling a producereknek sem árulta el, hogyan végződik a történet, ezért minden filmnél elküldték neki a forgatókönyv korai változatát, hogy jelezze, ha véletlenül valami olyat írtak bele, ami később nem passzolna a történetbe.

7. A harmadik film rendezője, Alfonso Cuarón bevonta a három gyerekfőszereplőt is a figuráik kidolgozásába: megkérte őket, hogy írjanak egy esszét arról, akit játszanak. Figuráikkal összhangban teljesítették a kérést: Daniel egy oldalt írt, Emma tíz oldalt, Rupert pedig nem csinálta meg a feladatot.

Forrás: AFP
Daniel Radcliffe és Alfonso Cuarón a Harry Potter és az Azkabani Fogoly forgatásán

8. Britként a negyedik részt jegyző Mike Newell jobban ismerte a bentlakásos iskolák világát, mint elődei, viszont ráhozta a frászt Heymanre, amikor arról kezdett magyarázni, hogy úgy akarja megcsinálni a Tűz Serlegé-t, mint egy bollywoodi filmet.

9. A rendezők lecserélése nem a producerek döntése volt: Columbusnak felajánlották a harmadik rész megrendezését, Cuarónnak a negyediket, Newellnek pedig az ötödiket, de mindannyiukat annyira kimerítette a munka, hogy nem vállaltak el még egy részt. Az utolsó négy filmet jegyző David Yates viszont erőt vett magán, mert ő akarta megcsinálni a finálét: "ez olyan, mint a hullámvasút, az elején és a végén lenni a legizgalmasabb, nem pedig a közepén".

10. A Harry Potter és a Halál Ereklyéi két részét nem közvetlenül egymás után, hanem a jeleneteket keverve, egyszerre vették fel. A forgatás tizennyolc hónapon át tartott.

Forrás: AFP
David Yates július 11-én a Halál Ereklyéi második részének New York-i premierjén

11. A Halál Ereklyéi két részre bontása nem a Warner Bros. ötlete volt, hogy még több pénzt keressenek a sorozattal, hanem Steve Kloves forgatókönyvíróé. Pár héttel azután, hogy elkezdte írni a forgatókönyvet, felhívta a producereket azzal, hogy hacsak nem akarnak négy- vagy ötórás filmet, az utolsó könyvet ketté kéne bontani. Hozzátette, hogy akár három film is kijön a regényből, ha gondolják.

12. Az utolsó snitt felvétele végén, amikor David Yates "ennyi!"-t kiáltott, Emma Watson, Daniel Radcliffe és Rupert Grint is elsírta magát.

13. Amíg a Harry Potter-filmek készültek (tehát tíz éven keresztül), a három főszereplő szerződése megtiltotta, hogy bármilyen veszélyes sportot űzzenek és a frizurájukat sem változtathatták meg drasztikusan.

14. Rupert Grint elmondta, hogy Emma Watsonnal igyekeztek a lehető leghitelesebben megoldani a csókjelenetüket az utolsó filmben, pedig semmi kedvük nem volt hozzá: "Kilenc éves kora óta ismerem Emmát, olyan, mintha testvérek lennénk. Egyszerűen fura volt, hogy meg kell csókolnom".

Forrás: AFP
Rupert Grint és Emma Watson július 6-án Londonban

15. A Félvér Herceg forgatása alatt Helena Bonham Carter épp terhes volt a kislányával, és az egyik jelenetben, amikor Bellatrix Lestrange-ként sikítoznia kellett, összepisilte magát: "Valóságos Niagara volt. Huszonötször vettük fel a jelenetet, én meg közben arra gondoltam, 'nem is sejtitek, mi történik odalent'".

16. A legnagyobb díszlet, ami a filmhez épült a Mágiaügyi Minisztérium épülete volt, a leghosszabb ideig pedig a Roxfort nagytermének díszletére volt szükség, amit az elsőtől az utolsó filmig használtak.

17. A Neville Longbottomot alakító Matthew Lewis elmesélte, hogy eleinte a gyerek- és a felnőttszereplők nem nagyon haverkodtak a forgatásokon, de ahogy a srácok egyre idősebbek lettek, rájöttek, hogy nem kell tartaniuk a felnőttektől: "Az utolsó évet sokkal jobban élveztem, mint a korábbi időszakot, mert Alan Rickmannel dumáltam a rántottakészítésről, Michael Gambon pedig perverz vicceket mesélt".

Forrás: AFP
Daniel Radcliffe, Gary Oldman, Emma Watson, Michael Gambon és Rupert Grint 2004-ben

18. Stuart Craig látványtervező elmesélte, hogy amikor először találkozott Rowlinggal, elkezdte kérdezgetni Roxfort elhelyezkedéséről. Az írónő előkapott egy tollat és egy papírt, és rögtön rajzolt neki egy részletes térképet, amit Craig még tíz évvel később, az utolsó filmnél is használt.

19. Amikor bemutatták az első filmet, Heyman nem hitt benne, hogy az egész sorozatot megfilmesítik majd. Csak a negyedik után kezdett számára hihetőnek tűnni, hogy végigcsinálják.

20. Heyman nagyon ügyelt rá, hogy az első film mindenben megfeleljen a Warner Bros. ízlésének, akik végig éberen őrködtek a munkálatok felett. A terve bejött, mert az első rész után nagyobb szabadságot kapott a stúdiótól, és elkezdhetett Columbus mellett más rendezőkben is gondolkodni.

----

Cikkünkhöz forrásként használtuk a Guardian, a Movieline és a Hollywood Reporter cikkét.