Melyik Harry Potter-film a legjobb?

Harry Potter
Vágólapra másolva!
Chris Columbus aranyos mesevilága, az Azkabani Fogoly szürreális poénjai, a Tűz Serlege rémisztő próbái, vagy esetleg az utolsó részek komorsága volt a legmegkapóbb a Harry Potter-sorozatban? A könyvek után most a filmeket idézzük fel, olvasóinkat pedig arra kérjük, szavazzanak a kedvencükre! (Figyelem, a cikk hemzseg a spoilerektől.)
Vágólapra másolva!

Harry Potter és a Bölcsek Köve (2001)

A rémes rokonaival élő, árva Harry Potter megtudja, hogy varázslóvér csörgedezik az ereiben, és bekerül a Roxfortba. Már a vonatúton összebarátkozik Ronnal és Hermionéval, akikkel aztán vérre menő próbákat kell kiállniuk a bölcsek köve megszerzéséért, hogy az ne juthasson rossz kezekbe. Piton professzorra itt vetül először gyanú, de végül kiderül, hogy a rosszfiú ezúttal Mógus professzor, aki szó szerint a fejében hordja Voldemortot. A srácok túlélik a megpróbáltatásokat, de a gonosz meglép.

Forrás: ecranlarge
Daniel Radcliffe, Rupert Grint és Emma Watson a Bölcsek Kövé-ben

Összeállt Daniel Radcliffe, Rupert Grint és Emma Watson triója, élükön Chris Columbusszal. A későbbi filmeknél sokkal gyermetegebb és kevésbé ihletett első két részt lehet kritizálni, de tény, hogy az első könyvek is sokkal gyerekesebbek voltak, mint a folytatások, ráadásul az első film 974,7 millió dolláros összbevételével máig a legsikeresebb a sorozatban. J. K. Rowling aktívan részt vett a film elkészültében, kikötötte például, hogy a főszereplők csak britek lehetnek, és a forgatókönyv fejlesztésénél is végig jelen volt: Columbus elmesélte, hogy hónapokat töltött Rowlinggal, a forgatókönyvíró Steve Klovesszal és David Heyman producerrel egy szobában, a forgatókönyvet csiszolgatva. Egyesek azt kifogásolták, hogy a film túlságosan is hű maradt a könyvhöz, de a rendező szerint épp ez volt a kulcsa a sikeres franchise megalapozásának.

259701outform.html400350


* * *

Harry Potter és a Titkok Kamrája (2002)

Harry és barátai másodévesek a Roxfortban, ahol új sötét varázslatok kivédése-tanárt kapnak (Gilderoy Lockhart szerepében Kenneth Branagh brillírozik). Tudomást szereznek a titkok kamrájáról, és Harry megtalálja Tom Denem naplóját. Egy titokzatos szörny többeket - köztük Hermionét - kővé dermeszt. Kiderül, hogy a baziliszkusz a tettes. A szörny elragadja Ginnyt is, de Harry végül Griffendél Godrik kardjával leszúrja, aztán a méregfogával elpusztítja a naplót is - ami, mint később megtudjuk, egy horcrux volt.

Forrás: ecranlarge
Daniel Radcliffe és Richard Harris a Titkok Kamrájá-ban

Chris Columbus rendezte a második részt is, de a harmadikat már nem vállalta, mert, mint mondta, "két és fél éve egy olyan hétköznap sem volt, amikor a gyerekeimmel tudtam volna vacsorázni". Ez nem meglepő annak fényében, hogy a Bölcsek Köve premierje után három nappal már el is kezdték a Titkok Kamrája forgatását. Columbus egyébként ügyesen megoldotta, hogy néha mégiscsak láthassa a gyerekeit: a filmben mind a négyen felbukkannak. Itt még Richard Harris alakította Dumbledore-t, azonban a színész a film bemutatóját már nem érte meg, így a harmadik résztől kezdve Michael Gambon játszotta az iskolaigazgatót. A kritikák többsége pozitív volt, és a filmes újságírók dicsérték az első résznél sötétebb atmoszférát - ez filmről filmre visszatérő elemmé vált aztán a Potter-kritikákban.

259702outform.html400350


* * *

Harry Potter és az Azkabani Fogoly (2004)

Voldemort egyik követője, a Harry szüleinek haláláért felelős Sirius Black (Gary Oldman) elszökött az Azkaban börtönből, és feltehetően Harryre vadászik. Harry bosszút esküszik, és amikor végül találkoznak, rá is támad Blackre, de Lupin professzor (David Thewlis) közbelép, és elmagyarázza, hogy Black ártatlan. Kiderül, hogy a Voldemortnak köpő spicli igazából Féregfark volt. A dementorok elkapják Blacket, de Harry és Hermione az időnyerő segítségével visszamennek a múltba, és elintézik, hogy Black megszökhessen.

Forrás: ecranlarge
Emma Watson, Daniel Radcliffe, David Thewlis, Gary Oldman és Rupert Grint (háttal) az Azkabani Fogoly-ban

Miután Columbus úgy döntött, nem vállalja a harmadik részt, több rendezőnek is felajánlották a lehetőséget, köztük Guillermo del Torónak, aki túl "vidámnak és napfényesnek" találta Harry Potter univerzumát, ezért visszautasította a felkérést. Évekkel később, látva, hogy a Potter-világ egyre sötétebb, már úgy nyilatkozott, hogy szívesen megcsinálná a finálét, de arra már nem kapott lehetőséget. A Rotten Tomatoes kritikagyűjtő site szerint a finálét leszámítva Cuarón filmje kapta a legpozitívabb kritikákat: az újságírók értékelték a sötét, extravagáns elemeket, amiket a mexikói rendező behozott, és azt is, hogy a karaktereket jobban kidolgozta, mint Columbus az első két filmben. Több országban gondot okozott a film korhatár-besorolása, mert a hatoshoz túl ijesztő volt, a tizenkettes pedig kizárta volna a célcsoport jelentős részét. Hollandiában csak a film kedvéért létrehoztak egy kilences korhatár-besorolást (nálunk 12-es karikát kapott).

259703outform.html400350


* * *

Harry Potter és a Tűz Serlege (2005)

A Roxfortban rendezik meg a Trimágus Tusát, amin ugyan elvileg tizenhét év alattiak nem indulhatnak, a tűz serlege mégis kidobja Harry nevét, aki így kénytelen részt venni a több fordulóból álló, veszélyes megmérettetésen. Az utolsó próba végén Voldemorték megölik Cedric Diggoryt (Robert Pattinson), és Harry és Voldemort először összecsap. Harry úgy menekül meg, hogy segítségére kelnek Voldemort korábbi áldozatainak a szellemei.

Forrás: ecranlarge
Robert Pattinson, Miranda Richardson és Daniel Radcliffe a Tűz Serlegé-ben

Az első három könyvnél lényegesen hosszabb Tűz Serlegé-t a Warner Bros. két filmre bontva akarta megfilmesíteni, de Mike Newell ragaszkodott hozzá, hogy megoldja egyben. Nagyon meg akarhatta csinálni a filmet, mert Az elszánt diplomatá-t passzolta le miatta, és egymillió dollárért vállalta a feladatot, szemben Chris Columbusszal, aki tízmilliót kapott, és még részesedést is a haszonból. Ebben a filmben jelenik meg először teljes valójában Voldemort. Hogy Ralph Fiennes fejét hogyan alakították át a szerephez, az kiderül ebből és ebből a videóból - a homlokát zselatinnal pótolták ki, hogy a szeme sötét üregben üljön, de az orrát számítógépes trükk segítségével tüntették el.

259704outform.html400350


* * *

Harry Potter és a Főnix Rendje (2007)

A Dumledore által alapított Főnix Rendjének kell lépéseket tennie Voldemort ellen, mert a Mágiaügyi Minisztériumban nem hiszik el, hogy a sötét nagyúr visszatért. Az új sötét varázslatok kivédése-tanár, Dolores Umbridge (Imelda Staunton) tanítás helyett a minisztérium érdekeit igyekszik érvényesíteni az iskolában, és miután Dumbledore lelép, átveszi az igazgatói pozíciót. Harry megcsókolja Cho Changet, de kapcsolatuk hamar dugába dől. Kiderül, hogy Harry és Voldemort közt telepatikus kapcsolat van. Bellatrix megöli Siriust, Dumbledore és Voldemort összecsap, de Voldemort elmenekül, és Dumbledore ismét igazgató lesz.

Forrás: ecranlarge
Gary Oldman és Daniel Radcliffe a Főnix Rendjé-ben

Itt vette kézbe a sorozatot David Yates, aki korábban teljesen más műfajban mozgott: olyan izgalmas politikai-társadalmi tévéfilmeket csinált, mint az Államérdek (State of Play), a Kávé és szerelem és a Sex Traffic. Ennek saját bevallása szerint nagy szerepe volt abban, hogy felkérték a feladatra, mert a producerek valaki olyat akartak, aki találóan ábrázolja a Főnix Rendje politikai háttérsztoriját, és aki némi realitást visz a korábbi részeknél sokkal kevésbé meseszerű filmbe. A rendező meglehetősen hatékonyan dolgozott: a regénysorozat leghosszabb könyvéből 138 perces adaptációt csinált, ami a filmek közül az addigi legrövidebb volt (a Halál Ereklyéi második része pár perccel még rövidebb).

259705outform.html400350


* * *

Harry Potter és a Félvér Herceg (2009)

Az új bájitaltan tanáron, Horatius Lumpsluckon (Jim Broadbent) keresztül fény derül a Voldemort lelkének darabjait őrző horcruxok titkára, amiket el kell pusztítani a sötét nagyúr legyőzéséhez. Egyértelművé válik, hogy Hermione és Ron, illetve Harry és Ginny szeretik egymást. Voldemort Draco Malfoy-t bízza meg Dumbledore megölésével, de mivel ő képtelen megtenni, Piton professzor öli meg az igazgatót. Kiderül, hogy ő az a bizonyos félvér herceg, akinek a fekete mágiára vonatkozó jegyzeteit Harry megtalálta az egyik tankönyvében. Harryék eldöntik, hogy jövőre nem térnek vissza az iskolába, hanem megkeresik a horcruxokat.

Forrás: ecranlarge
Alan Rickman és Maggie Smith a Félvér Herceg-ben

A stúdió először Terry Gilliamet kérte fel a rendezésre, aki állítólag azzal utasította vissza őket, hogy az első részt szívesen elvállalta volna (J. K. Rowling őt akarta anno), de most már elszalasztották a lehetőséget. Yates viszont vállalta a duplázást, és a minden korábbi résznél sötétebb, akciódúsabb és a muglivilágból többet mutató epizódot remekül kezelte. A valóság már a film elején markánsan megjelenik, amikor a halálfalók lerombolják a londoni Millenium hidat, ami a film újítása volt: a könyvben egy másik híd szerepelt, hiszen a 90-es évek közepén, amikor a regény játszódik, még nem is létezett a Millenium híd. A második film után itt bukkan fel ismét a fiatal Voldemort, akit Ralph Fiennes unokaöccse alakít. Yates sietett leszögezni, hogy nem a rokoni kapcsolat, hanem a hasonlóság miatt osztotta rá a szerepet.

259706outform.html400350


* * *

Harry Potter és a Halál Ereklyéi 1 (2010)

A horcruxokat kereső Harryék megtudják, hogy az egyik horcrux Dolores Umbridge-nál van, ezért hivatalnokoknak álcázva magukat behatolnak a minisztériumba, és megszerzik. Nem tudják elpusztítani, de később megtalálják Griffendél Godrik kardját, amivel sikerül porrá törni. Xenophilius Lovegood (Rhys Ifans) révén megismerik a történetet a halál ereklyéiről, amelyek együtt halhatatlanná teszik azt, aki mindhármat birtokolja. Bellatrix foglyul ejti Harryéket, de Dobby segítségével megszöknek, azonban menekülés közben Dobby meghal.

Forrás: ecranlarge
Rhys Ifans (jobb szélen) a Halál Ereklyéi első részében

David Yates nem akart "a hullámvasút közepén ülni", ezért bármilyen sok munkával is járt, elvállalta a dupla finálé megrendezését is. A két rész egyszerre készült: a maratoni forgatás 2009 februárjától egészen 2010 júniusáig tartott. Yates a finálé első felét realisztikus road movie-ként írta le, szemben a sokkal "operaszerűbb", fantasy-jellegű befejező résszel. A könyv kettébontása állítólag Steve Kloves forgatókönyvíró ötlete volt, aki nem sokkal azután, hogy elkezdett dolgozni a forgatókönyvön, felhívta a producereket, hogy ha nem akarnak négy- vagy ötórás filmet, akkor két részben lenne célszerűbb feldolgozni a Halál Ereklyéi-t.

259707outform.html400350


* * *

Harry Potter és a Halál Ereklyéi 2 (2011)

Harryék folytatják a horcruxok felkutatását és elpusztítását. Megtudják, hogy Roxfortban is van egy, ezért visszatérnek az immár Piton professzor irányítása alatt álló iskolába. McGalagony elűzi Pitont, és az iskola felkészül a halálfalókkal való összecsapásra. Voldemort megöli Pitont, mert azt hiszi, így neki engedelmeskedik majd a bodzapálca, Harry pedig Piton emlékeibe belenézve rájön, hogy a professzor valójában végig a jó oldalon állt. Harry megtudja azt is, hogy ő maga is egy horcrux, ezért hagyja, hogy Voldemort megölje, később azonban feltámad, és, mivel a bodzapálca igazából neki engedelmeskedik, legyőzi Voldemortot.

Forrás: ecranlarge
Daniel Radcliffe és Ralph Fiennes a Halál Ereklyéi második felében

A film szinte egyhangú pozitív fogadtatásban részesült, a Rotten Tomatoeson jelenleg 97%-on áll. Bemutatásakor megdöntötte minden idők legerősebben nyitó filmjének rekordját, és július 21-éig összesen 650 millió dollárt termelt a világ mozijaiban. Ezzel együtt a Harry Potter-sorozat összesen már 7 milliárd dollárt hozott, amivel a világ legsikeresebb film franchise-a. A 3D már a Halál Ereklyéi első részénél is felmerült, de az alkotók végül nem voltak elégedettek a látvánnyal, így a finálé lett az egyetlen film a sorozatban, amit - meglepően ízléses - 3D-ben mutattak be.

259708outform.html400350

----------

Elkezdtünk gusztustalanul nyomulni a Facebookon is. Lájkolj minket, hogy minél több lájkolónk legyen!