Pszichológusok tudományos módszerrel kiválasztották a világ legszomorúbb filmjét, írja a Smithsonian magazin. A film nem egy egyhangúan remekműnek kikiáltott alkotás, hanem Franco Zeffirelli A bajnok című 1979-es, jobbára negatív kritikai fogadtatásban részesült bokszdrámája, pontosabban annak az a jelenete (spoiler következik!), amelyben a főhős (Jon Voight) meghal, és elkeseredett szőke kisfia (Rick Schroder) zokogva siratja.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=jfkWlgfycsFUyvME
A legszomorúbb filmjelenet

Persze senki sem nézte végig a földkerekség összes filmjét a legszomorúbb jelenetet keresve, de azért alapos kutatás előzte meg A bajnok kiválasztását. A kaliforniai Berkeley egyetem két pszichológusa kereste a lehető legszomorúbb filmrészletet, hogy olyan kutatásokban használhassák, amelyekben a kísérleti alanyokból szomorúságot akarnak kiváltani. (Ilyen volt például, amikor azt vizsgálták, hogy az emberek több pénzt költenek-e, amikor szomorúak - eredményeik szerint egyébként igen.) A 60-as években, amikor még nem érvényesítettek olyan szigorú erkölcsi követelményeket a pszichológiai kísérletekben, mint napjainkban, elég volt, ha azt hazudták a kísérleti alanynak, hogy valamelyik közeli hozzátartozója meghalt, de manapság ilyen módszerek már nem megengedettek, így maradtak az érzelmek kiváltására a filmrészletek.

A kutatók 250 filmből válogattak ki részleteket, és végül 78 klipet vágtak ki, amelyet majdnem 500 emberen teszteltek, érzelmi reakcióikat vizsgálva. Azt találták, hogy A bajnok fent leírt jelenete volt az, ami az emberek többségéből a legintenzívebb szomorúságot váltotta ki; a nézők ezt a jelenetet még annál is szomorúbbnak találták, mint Bambi anyjának halálát a Disney-filmben. Fontos volt az is, hogy a kiválasztott jelenet csak szomorúságot váltson ki, ne pedig két érzelem (mondjuk szomorúság és düh) kombinációját.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=y5J7u6PEUvE78eWk
A legviccesebb filmjelenet

A pszichológusok más alapérzelmekhez is találtak filmrészleteket. A vidámság kiváltására a Harry és Sally-nek az a híres jelenete bizonyult a legmegfelelőbbnek, amelyben Meg Ryan bemutatja a színlelt orgazmust Billy Crystalnak egy zsúfolt vendéglőben, félelmet legjobban a Ragyogás-sal és A bárányok hallgatnak-kal tudtak kiprovokálni, undor kiváltására pedig a Rózsaszín flamingók (feltehetően a székletevős jelenet) és egy amputációt bemutató filmrészlet volt a legalkalmasabb.

----------

Elkezdtünk gusztustalanul nyomulni a Facebookon is. Lájkolj minket, hogy minél több lájkolónk legyen!