Angelina Jolie majdnem elsírta magát Szarajevóban

2011.08.01. 9:12

Könnyekig meghatódva vette át a fesztivál különdíját, Szarajevó Tiszteletbeli Szívét Angelina Jolie, aki előre be nem jelentett látogatásra érkezett Brad Pitt-tel a boszniai fővárosba. A Nemzeti Színház épületet előtt szarajevóiak százai várták a világsztárt. Jolie és Pitt mosolyogva állt a rajongók fényképezőgépei elé, és autogramot osztogatott.

Angelina Jolie és Brad Pitt autogramokat osztogat Szarajevóban

"Azt hiszem, sírni fogok, ha nem hagyják abba" - mondta az Oscar-díjas színésznő a Nemzeti Színházban őt állva ünneplő közönségnek. Jolie első rendezésének témájául az 1992-1995-ös boszniai háborút választotta. A Magyarországon is forgatott In the Land of Blood and Honey (Vér és méz földjén) című alkotás decemberben kerül az amerikai mozikba.

A szombati volt Angelina Jolie harmadik boszniai látogatása. A színésznő az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jószolgálati nagyköveteként is járt két alkalommal az országban, és több ház építését is finanszírozta hazatérő menekültek számára Kelet-Boszniában.

Mirsad Purivatra, a fesztivál igazgatója a záróünnepségen átadta Jolie-nak a fesztivál szívalakú különdíját. "Ma este egy nagy művésznek nyújtjuk át a Tiszteletbeli Szívet, nemcsak a film világában játszott jelentős szerepéért, de a való világ összetett problémái megoldásában való kitartásáért és aktív elkötelezettségéért is" - mondta. A hosszú őszibarackszínű ruhát viselő Jolie könnyekkel a szemében várta, hogy elüljön a taps. "Mondtam Bradnek idefelé a kocsiban, félek, hogy sírni fogok" - mondta elcsukló hangon.

Angelina Jolie köszönőbeszéde a szarajevói filmfesztivál záróünnepségén

"Megtiszteltetés, hogy itt lehetek a fesztiválon" - mondta Jolie a díj átvétele után. "Nincs nagyobb példa a művészet erejére, mint ez a fesztivál, amely a háború alatt kezdődött, és évről évre egyre jelentősebb lesz". Az első szarajevói filmfesztivált a boszniai főváros 43 hónapos szerb ostroma vége felé, 1995-ben tartották. Angelina Jolie adta át Thomas Schubert osztrák színésznek a legjobb férfi színésznek járó díjat a Karl Markovics rendezte Atmen című filmben játszott szerepéért. Az anyját kereső fiatal bűnözőről szóló Atmen a legjobb filmnek járó 25 ezer eurós (közel 6,8 millió forint) díjat is elnyerte.

Ada Condeascu román színésznő kapta a legjobb színésznőnek járó díjat a Loverboy című filmben nyújtott alakításáért. Magyar siker is született: a fesztivál koprodukciós fórumának (Cinelink) 10 ezer euróval járó Living Pictures-díját Horváth Lili rendező A szerdai gyermek (The Wednesday Child) című filmtervének ítélték oda.

----------

Nyomulunk a Facebookon is. Lájkolj minket, hogy minél több lájkolónk legyen!