Szőcs Géza kulturális államtitkár az [origo]-nak adott interjújában hozta nyilvánosságra a filmeket, amiket még idén, kb. 700 millió forintos keretből támogatásban részesít. Azok kedvéért, akik nem akarják végigolvasni a hosszú interjút, kigyűjtöttük a támogatott rendezőket és filmjeiket. Természetesen a lista nem tartalmazza az Andy Vajna irányítása alatt álló Magyar Nemzeti Filmalap által támogatandó filmeket, amikről egy később kiírásra kerülő pályázaton döntenek majd.

Forrás: MTI/Kallos Bea
Fliegauf Benedek Szállnak a varjak című filmjének forgatása

 • Szabó István: Az ajtó (140 millió forint) - Júniusban mi írtuk meg először, hogy a Szabó Magda azonos című regényéből készült film befejezéséhez az államtitkárság nyújtott támogatást. Az angol nyelvű film egy írónő (Martina Gedeck) és házvezetőnője (Helen Mirren) különös kapcsolatáról szól.
 • Vidnyánszky Attila: Szarvassá változott fiú (100 millió forint) - A rendező saját, azonos című színházi rendezését adaptálja filmre, a forgatás jelenleg zajlik Debrecenben és környékén. Trill Zsolt játssza a főszereplő fiút, aki felnőve elszakadt a vidéki szülői háztól, de  idős édesanyja (Törőcsik Mari) folyton visszavárja. Képek a forgatásról.
 • Szász János: A nagy füzet (100 millió forint) - A július végén elhunyt magyar származású svájci írónő, Agota Kristof regénye alapján készülő film két kisgyerekről szól, akiknek a háború miatt le kell költözniük egy határszéli faluba a nagymamájukhoz. A film a tervek szerint nemzetközi szereposztással készül, a rendező tavalyi elképzelése szerint Ulrich Thomsen és Tóth Orsi is játszana benne.
 • Koltai Lajos Kincsem-film (maximum 100 millió forint) - Bereményi Géza írta a forgatókönyvet, ami egy Monarchia-beli, szerelmi szállal is feldúsított történetbe ágyazva meséli el Kincsemnek, a 19. századi, veretlen versenylónak a sikertörténetét. A film angol nyelven, nemzetközi finanszírozással, neves külföldi színészek szereplésével valósulhatna meg.
 • Gyöngyössy Bence Liszt Ferenc-filmje (60 millió forint) - A dokumentumfilmek mellett az Egy szoknya, egy nadrág és az Egy bolond százat csinál remake-jeit is jegyző alkotó a Liszt-év miatt kapott pont most támogatást Liszt Ferenc utolsó óráit feldolgozó filmjére.
 • Pesty László NATO-filmje (60 millió forint) - A Fekete dobozos dokumentfumfilmes rövidfilm-sorozata Magyarország és a többi NATO-tagország közti hadtörténeti kapcsolatokat mutatja be. Minden rész egy-egy országgal közös hadtörténeti múltunkra világít rá.
 • Kabay Barna ügynökfilmje (60 millió forint) - A dokumentumfilm tekinthető Kabay 2009-es Hitvallók és ügynökök-je folytatásának is: az a film a pártállam idején a magyarországi katolikus egyházba beépült ügynökökről szólt, az új film ugyanezt vizsgálja az erdélyi magyar egyházaknál.
 • Szilágyi Andor: Akiért a csalogány énekel (60 millió forint) - A film Tóth Ilona orvostanhallgató történetét dolgozza fel, akit az 1956-os forradalomban való részvételéért letartóztattak, és gyilkosság vádjával kivégeztek. Máig nem tisztázott, hogy a lány tényleg elkövette-e a bűnt, amit bevallott.
 • Gothár Péter: A bányamosodás (50 millió forint) - A Parti Nagy Lajos írásán alapuló, Tarr Béla produceri irányításával megvalósuló film helyszíne egy egykori bánya, és egy bizarr szerelmi háromszöget mesél el nagyjából a rendszerváltás idején.
 • Kenyeres Bálint: Tegnap (50 millió forint) - A sokszoros díjnyertes Before Dawn rendezőjének első nagyjátékfilmje nemzetközi koprodukcióban és szereposztással valósulhat meg. Észak-Afrikában játszódik, és egy ötvenes európai férfiról szól, aki visszatér ifjúsága helyszínére, ahol egy belső utazás veszi kezdetét. A főhőst a remények szerint Stellan Skarsgard alakítja majd.
 • Fliegauf Benedek: Szállnak a varjak (10 millió forint) - A film a cigánygyilkosságokat dolgozza fel egy cigánycsalád egy napjának bemutatásán keresztül. A rendező amatőrszereplőkkel forgatott, a film talán év végére készülhet el.
 • Bodzsár Márk: Isteni műszak (10 millió forint) - A Levegőt venni című kisfilm rendezőjének első nagyjátékfilmje nem a kulturális államtitkárságtól, hanem dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter saját keretéből kap támogatást. A Keresztes Tamás, Rába Roland és Ötvös András főszereplésével készülő fekete komédia megkérdőjelezhető erkölcsi normákkal bíró éjszakai mentőkről szól. Pilot-film.
 • Deák Krisztina: Aglaja (kb. 10 millió forint) - A film már régebben leforgott, a befejezéséhez kellett még némi támogatás. Aglaja Veteranyi román-magyar írónő A gyermek a forró puliszkába esett című önéletrajzi regényén alapul, és hat éves korától tizenhat éves koráig követi a cirkuszoscsaládba született főhősnő fordulatos életét. A tizenéves hősnőt Móga Piroska (Komoly dolgok), édesanyját Ónodi Eszter alakítja.
 • Forgács Péter: Német egység a Balatonnál (ismeretlen összeg) - Forgács saját, azonos című kiállításából készít egész estés filmet, ami a Kádár-rendszerben a Balatonnál találkozó kelet- és nyugatnémetek visszaemlékezéseire és egy őket megfigyelő Stasi-ügynök visszaemlékezésére alapul. Az interjúk mellett korabeli home videókat és BM iratokat is felhasználnak a filmhez.

  ----------

  Nyomulunk a Facebookon is. Lájkolj minket, hogy minél több lájkolónk legyen!