A politikus csak néz: Vágó Gábor

Vágólapra másolva!
Interjúsorozatunk legújabb részében az LMP képviselőjét faggattuk kedvenc filmjeiről. Kiderült, hogy Vágó Gábor gyomra nem vette be a Titanicot, viszont egy hullámhosszon van Pokorni Zoltánnal Tarkovszkij sci-fijét illetően. Elárulta azt is, filmélményei alapján melyik történelmi kor az, amelyikben semmiképp sem lett volna ellenzéki politikus.
Vágólapra másolva!

Vágó Gábor (LMP)

Forrás: MTI

- Mi volt az utolsó film, amit látott és tetszett önnek?

- Azt hiszem, a Csillagpor nevezetű fantasy. Szeretem a kosztümös, kalandos mágikus világban játszódó filmeket.

- Mondana néhány olyan filmet, amelyek érzelmileg megérintették?

- Egyik ilyen kedvenc filmem, amelyik lelkileg megérintett, A gyűlölet. Ami viszont intellektuálisan érintett meg, és utána még sokáig kattogtam rajta, az a Sztalker volt.

- Mi fogta meg A gyűlölet-ben? A lakótelepi fiatalok kilátástalansága?

- Inkább a srácoknak a kilátástalansághoz fűződő viszonya. A tételmondat még mindig nagyon ül. "Ismered azt, mikor egy társadalom zuhan lefelé? Hajtogatja, hogy még minden rendben. Nem a zuhanás számít, hanem a leérkezés." Erre az érzésre a zene is rátesz egy lapáttal.

Forrás: ecranlarge
Vincent Cassel A gyűlölet című filmben

- Pokorni Zoltán is említette a Sztalker-t mint olyan filmet, ami nagy hatást gyakorolt rá. Mi van abban a filmben, hogy sok embernek életre szóló élményt jelent?

- Számomra az emberi útkeresés több szempontú megközelítése az elsődleges réteg, de ez alatt több tucatnyi jelentéstartalom bújik meg, amihez egy interjú kerete kevés.

- Volt olyan film, ami visszatetszést keltett önben? Amiről kiment a moziból?

- Próbáltam megnézni - azt hiszem kétszer is - a Titanic-ot, de nem sikerült. Valahogy nem tudta bevenni a gyomrom.

- Ha egy westernfilmet kellene mondania?

- Csakis a klasszikus Winnetou-filmeket mondanám. Az Ezüst-tó kincse, ilyenek.

- Ha egy romantikus vígjátékot?

- Idétlen időkig Bill Murray-vel, illetve az Oscar, Sylvester Stallonéval.

- És ha egy gengszterfilmet?

- Az Oscar maffiafilm is.

- Fel tud idézni olyan filmet, amelyik hatott a világnézetére?

- Alapvetően nagyon sok dokumentumfilmet, természetfilmet néztem és nézek, és ezekben visszatérő téma a természet pusztulása. Az a folyamat, ahogy az épített környezet fokozatosan szorítja vissza a természetes élőhelyeket. E filmek kapcsán erősödött fel bennem a késztetés, hogy a környezet és a hagyományos emberi életmódok védelmével elkezdjek elfoglalkozni. Ennek főként gazdasági-politikai vetülete vitt erre a pályára.

Forrás: ecranlarge
Róma

- Direkt politikai film nem hatott önre?

- Politikai témájú? Ha annak tekinthető a Róma-filmsorozat, akkor igen.

- A folyamatos politikai intrikák? Vagy mi tetszett önnek a Rómá-ban?

- Nem, nem is az intrika, hanem, hogy ott a politikai döntéseknek tényleg nagy súlya volt, és nem babra ment a játék. Viccelődtünk is az egyik barátommal, hogy nem szívesen lennénk ellenzékiek ilyen feltételek között. Az amerikai elnökökhöz kapcsolódó hollywoodi filmek viszont sosem tudtak annyira lekötni.

- Ön szerint realisztikusan ábrázolják a politikus munkáját azok a filmek?

- Túlzónak tartom őket, sokszor karikírozzák, vagy épp az egekbe emelik a politikusokat. A valóságban azért jóval kevesebb ilyen szélsőséges tényező játszik bele a dolgokba.

- Milyen mozifilmeket javasolna megnézésre a többi párt képviselőinek?

- Nehéz kérdés, nem jut ilyen eszembe. Volt viszont egy jó kezdeményezés Indiában: meditálást tanítottak a raboknak, és erről készült egy film is. Ez a börtönreform India egyik tagállamában valósult meg, és a róla készült filmet levetítették más tagállamok képviselőinek is. A film hatására sikerült elérni, hogy más tagállamokban is bevezessék ezt a reformot. De ez a megoldás eléggé kultúraidegen lenne itt Magyarországon. Azért, ha lenne egy jó hazai gyakorlatról készült film, akkor azt szakbizottságokban levetíteném. Szerintem, ami valamilyen szinten még most is görbe tükröt tud tartani a magyar politikának, az a Rokonok. A filmfeldolgozás elég jól visszaadja azt, amit Móricz akart üzenni a regénnyel.

- Ezzel azt mondja, hogy az elmúlt száz évben nem változott a hazai politikai kultúra?

- Nem mondom, hogy nem változott, de vannak dolgok, amik nagyon erősen beleivódtak a politika szövetébe. Még Adynak is van egy ilyen mondata, hogy nálunk a nagyon ritka leleplezések is voltaképpen még nagyobb panamákat lepleznek. Ez a mentalitás a mai napig így van.

Forrás: ecranlarge
Eperjes Károly és Marozsán Erika a Rokonok-ban

- Mit szól ahhoz, hogy Szekeres Imre, az Avatar-t ajánlotta megtekintésre az LMP frakciónak, azzal a megjegyzéssel, hogy jöjjenek rá mekkora különbség van egy elképzelt világ és a valóság között.

- Ha Szekeres arra utalt, hogy bármit fel lehet áldozni egy bizonyos erőforrásért, még egy egész bolygó életét is el lehet tüntetni, akkor én is ajánlanám neki újranézésre. Talán megérti, hogy vannak értékesebb dolgok az életben, mint a hatalomért és az erőforrásokért zajló küzdelem. Ne nézzék naivnak az LMP-seket azok, akik az elmúlt évtizedekben lejáratták a demokráciát és teljesen cinikussá váltak.

- Lehet a film a politika eszköze a 21. században is?

- A 21. században egyértelműen a kis, rövid videók lehetnek a legnagyobb hatással az emberekre. A kultúrafogyasztás változott annyit, hogy az interneten terjedő videók lehetnek azok, amik a politikai nézeteket, nem azt mondom, hogy befolyásolni tudják, de érzelmi azonosulást tudnak a fogyasztóknál kiváltani. Nem gondolom, hogy nagy ideológiai dolgokat még most is át lehetne adni nagyszabású filmek segítségével.

-A Hídember?

- Rám A Hídember nem hatott úgy. Szükség van olyan kulturális termékekre, amelyek azáltal, hogy egy közös szimbólumrendszert hoznak létre, nemzeti vagy bármilyen közös identitás megteremtését célozzák meg. De nem gondolom, hogy ezt nagy szélesvásznú mozifilmekkel lehetne megtenni a 21. században. Hanem inkább sok kis videóval, amelyek könnyen terjednek.

- Politikai pályafutása során volt olyan pillanat, amikor úgy érezte magát, mintha egy filmben lenne?

- Nincsenek olyan drámai jelenetek a magyar politikában, amelyek megállnák a helyüket a filmvásznon. Viszont remélem, hogy jön még egy drámai fordulat a jelenlegi politikai rendszerben, amit akár meg is lehetne majd filmesíteni.

- Lát most olyan politikust a parlamentben, akinek az életéből filmet lehetne készíteni?

- Pár hónapja voltam Berlinben, ott láttam, hogy Joschka Fischerről is készült mozifilm. Nem tudom. Az lehet, hogy Orbán Viktor csináltatna magáról egy filmet.

- Lát annyi történetet az őszödi beszéd kiszivárogtatásában, hogy politikai thrillert lehessen belőle forgatni?

- A szocialisták belharcairól lehetne csinálni egy Róma-szintű filmsorozatot. Az egy végtelennek tűnő történet.

- Tudja már, mi lesz a következő film, amit megnéz?

- Nem tudom, ezek nekem csak úgy jönnek. Valószínű, hogy a Trónok harca-sorozatba belekezdek, mert sokan ajánlották. Vagy A mások élete, egy pár napja megvan DVD-n.

----------

Nyomulunk a Facebookon is. Lájkolj minket, hogy minél több lájkolónk legyen!