A torinói ló a magyar nevezés az Oscar-díjra

2011.09.01. 8:48

Az Oscar-díjra nevező bizottság 2011. augusztus 31-i ülésén eldöntötte, hogy Magyarországot az Oscar-díj legjobb idegennyelvű film kategóriájában ebben az évben Tarr Béla Berlinale-nagydíjas filmje, A torinói ló képviseli.

Forrás: TT Filmműhely
Bók Erika A torinói ló című filmben

Az Oscar-díj szabályzata szerint Magyarország azok közül a magyar játékfilmek közül nevezhet egyet, amelyeket 2010. október 1. és 2011. szeptember 30. között moziban bemutattak Magyarországon. Az Oscar-díjra nevező bizottság tagjai: Petrányi Viktória a Független Magyar Producerek Szövetsége képviseletében, Gelencsér Gábor a Magyar Filmművészek Szövetsége képviseletében, Monory-Mész András a Magyar Mozgókép Rendezők Céhe képviseletében, Nagy András a Magyar Operatőrök Társasága képviseletében és Mikulás Ferenc a Magyar Producerek Szövetsége képviseletében.

Az országok hivatalos nevezései közül az amerikai filmakadémia (AMPAS) képviselői választják ki január végén az öt jelöltet, amely a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjért versenyez. A jelöltek listáját 2012. január 24-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjakat február 26-án 84. alkalommal adják majd át a Los Angeles-i Kodak Theatre-ben.

A torinói ló látható lesz a jövő héten kezdődő torontói filmfesztivál "Masters" válogatásában, majd októberben New York-i filmfesztiválon is bemutatják. A film rövidesen moziforgalmazásba is kerül az USA-ban.

Olvasnivaló: kritkánk A torinói ló című filmről
Olvasnivaló: interjúnk Tarr Bélával

Forrás: Magyar Filmunió