Steven Soderbergh Fertőzés (Contagion) című filmjét versenyen kívül vetítették le a velencei filmfesztiválon. Meglepő, hogy Hollywoodban milyen ritkán készülnek vírusos filmek, az egyetlen, ami eszembe jut az utóbbi húsz évből, az az 1995-ös Vírus (Outbreak), de annak a filmnek az alkotói úgy gondolták, hogy az emberiség kihalása önmagában nem elég drámai, ezért beleerőltettek a történetbe egy thriller-szálat: Dustin Hoffmannak nem csak a vírusgazda majmot kell megtalálnia, hanem még menekülhet a Donald Sutherland által ráküldött helikopterek elől is.

 

Soderbergh ezzel szemben azt mutatja meg, hogy milyen lenne, ha TÉNYLEG feltűnne egy halálos vírus, amely exponenciálisan növekvő mértékben szedné áldozatait. Nem az jelenti az izgalmat, hogy vajon eltalálják-e a majmot a kábító lövedékkel, hanem például, hogy ki fizeti annak a tornateremnek a bérleti díját, ahol a fertőzöttek életük utolsó óráit töltik majd.

A Fertőzés egyik különlegessége, hogy még a kisebb szerepekben is Oscar-díjas, de minimum Oscar-jelölt színészeket láthatunk (bár ne felejtsük el, hogy a Vírus-ban sem kutyaütők játszottak: Hoffman és Sutherland mellett ott volt Morgan Freeman, Kevin Spacey és Cuba Gooding Jr. is). A lehetőségekhez mérten egészen érdekes figurákat játszhatnak ezek a színészek, egyedül szegény Marion Cotillard húzta a rövidebbet, mert az ő történetszálát gond nélkül ki lehetett volna hagyni, és a karaktere sem túl emlékezetes.

Forrás: ecranlarge
Matt Damon a Fertőzés című filmben

Úgy kezdődik a film, hogy Gwyneth Paltrow egy hongkongi üzleti útról igyekszik hazafelé, de mivel az átszállásnál öt órát kell várakozni, rácsörög a szeretőjére (itt egy kis bennfentes poén: a szerető Steven Soderbergh hangján szólal meg), hogy üssék el közösen az időt. Amikor végül hazaér, már elég rossz bőrben van, és másnap össze is esik a konyhában. Férje (Matt Damon) beviszi a kórházba, majd pár órával később az orvos közli vele, hogy a felesége meghalt. Damon ezen értetlenkedik egy kicsit, de aztán nem sokra rá Paltrow korábbi házasságából született gyereke is meghal, és egyéb halálesetek is történnek (minden áldozat korábban kapcsolatba került Paltrow-val), úgyhogy világossá válik, hogy Paltrow halálos járványt szabadított a világra.

Ahogy az egész filmet a visszafogottság jellemzi, úgy a fertőzötteket sem sminkelték túl ijesztőre: eleinte úgy festenek, mint az influenzások, aztán habzani kezd a szájuk és összeesnek. Soderbergh csak egy jelenetben esett át a ló túloldalára: a boncoláskor közelről és meglehetősen hosszan mutatják, amint Gwyneth Paltrow fejéről lehántják a bőrt és ráhajtják az arcára. A mellettem ülő fiatal lány ennél a résznél felsikoltott és befogta a szemét.

Forrás: ecranlarge
Kate Winslet a Fertőzés című filmben

A továbbiakban a fontos szereplők a járványügyi hivatal két embere (Laurence Fishburne és Kate Winslet), egy kutatóorvos (Jennifer Ehle), valamint egy online újságíró (Jude Law) lesz, továbbá velünk marad még Matt Damon is, aki az egyszerű embereket képviseli a történetben, és az ő szemén keresztül láthatjuk, hogyan reagál a társadalom a járványra (nyilván garázdasággal és fosztogatással). Fishburne tölti be 'a történet szíve' szerepkört, ez jól is áll neki. Winslet egy lelkiismeretes alkalmazott, és van két remek jelenete, mindkettőben ugyanazzal az idegesítő középkorú nővel vitatkozik.

Forrás: ecranlarge
Laurence Fishburne a Fertőzés című filmben

A legérdekesebb figura talán a Jude Law által játszott önjelölt riporter, aki a második halálesetet megörökítő videót posztolta, és ezzel milliós nagyságrendűre nőtt a blogja látogatottsága. Azt tűzi ki célként, hogy leleplezi a kormány simliskedéseit járványügyben, meg valami homeopátiás gyógyszerről is elkezdi terjeszteni, hogy hatásos a vírus ellen, és ezt elhiszik neki az emberek. Több helyen olvastam, hogy Law ausztrál akcentusa utalás Julian Assange-ra, de nekem nem tűnt fel, hogy különösebb akcentusa lenne, viszont azt észrevettem, hogy beraktak egy csálé szemfogat a sajátja helyett, hogy ne legyen annyira helyes. Amúgy kicsit röhejesnek tartom, hogy 2011-ben egy hollywoodi filmben amikor valaki azt mondja, hogy az interneten olvastam, akkor az rá a válasz, hogy jaj, ott össze-vissza írnak mindenféle hülyeséget (bár Elliott Gouldnak van egy vicces mondata a filmben hasonló témában: "A blogolás nem újságírás, hanem graffiti írásjelekkel").

Forrás: ecranlarge
Jude Law a Fertőzés című filmben

Amiatt, hogy Soderbergh valósághűen próbálja bemutatni a járvány menetét, a film is inkább eleinte izgalmas, aztán még izgalmasabb, az utolsó harmadában viszont egészen lenyugszik, mert akkor már megvan az ellenszer, és csak annak a gyártásával és terjesztésével kell foglalatoskodni. A legutolsó jelenet viszont megint felpörgeti kicsit a néző adrenalinszintjét, nagyon jó ötlet volt odarakni.

A Fertőzés című filmet október 13-tól vetítik a magyar mozik.