Az Európai Filmakadémia (EFA) nyilvánosságra hozta annak a negyvenöt nagyjátékfilmnek a listáját, amit idén Európa Filmdíjra neveznek. A listán szerepel Tarr Béla A torinói ló című filmje is, ami a Berlinalén elnyerte a zsűri nagydíját, az Ezüst Oroszlánt. Még egy magyar érdekeltségű film bekerült a nevezettek közé: a Vincent Gallo főszereplésével készült Ölésre ítélve (Essential Killing), ami lengyel, norvég, ír, magyar koprodukcióban készült.

Forrás: TT Filmműhely
Bók Erika A torinói ló-ban

A nevezetteket úgy választották ki, hogy a húsz legtöbb EFA-taggal rendelkező ország mindegyike delegált egy filmet, és ezt a húszas listát egy bizottság kiegészítette további filmekkel. A nevezettek közül a számos magyar taggal is rendelkező, 2500 fős EFA szavazza majd meg a jelölteket, amelyek listáját november 5-én hozzák majd nyilvánosságra. A díjak átadására idén december 3-án, Berlinben kerül sor.

A nevezettek listáján szerepel többek közt Lars von Trier Melankóliá-ja, A király beszéde, Almodóvar A bőr, amelyben élek-je, a nálunk is bemutatott Egy jobb világ és a Cirkusz Kolumbia, valamint a hamarosan mozikba kerülő Beszélnünk kell Kevinről és a Srác a biciklivel is. A nevezettek teljes listája itt található. Mi a magunk részéről a Sean Penn főszereplésével, olasz, francia, ír koprodukcióban készült This Must Be the Place-t hiányoljuk róla.

Forrás: Magyar Filmunió