A Star Wars-filmek most megjelent Blu-ray-kiadása felhördülést váltott ki a rajongók egy részéből, mivel George Lucas ismét nem tudta megállni, hogy bele ne piszkáljon a szentségként tisztelt filmekbe, és többek közt arra ragadtatta magát, hogy Darth Vader szájába utólag "no!" kiáltásokat adott A Jedi visszatér kulcsjelenetében, amikor Vader némi vívódás után végez az uralkodóval. A Guardian szerzője egyenesen odáig merészkedik, hogy felteszi a kérdést, Lucasnak egyáltalán van-e joga módosítani a filmeket, amik bizonyos szemszögből a rajongók tulajdonát képezik - hiszen identitásuk és gyerekkoruk részei.

Forrás: Lucasfilm

Aminek viszont biztos, hogy minden régi Star Wars-rajongó örül, az a sok kivágott jelenet, amelyek egy része máris felkerült a netre. Klasszikus kimaradt jelenetrész sajnos viszonylag kevés van - a legizgalmasabbak, amikben Han és Leia, illetve Luke és Leia évődnek egymással -, de kárpótolnak az olyan vicces forgatási felvételek, mint amelyiken Harrison Ford és Carrie Fisher vezényszóra a Millennium Falcon falához csapdossák magukat.

Han közli Leiával, hogy a nő olyan hideg, mint a Hoth bolygó (A birodalom visszavág):


A lábadozó Luke már éppen megcsókolná Leiát, de megzavarják őket (A birodalom visszavág):


Harrison Ford és Carrie Fisher eljátsszák, hogy aszteroidamezőben lavíroznak, egy stábtag jelzi a becsapódásokat, amikre reagálniuk kell (A birodalom visszavág):

 

Yoda egy fémdarabbal edzi Luke-ot (A birodalom visszavág):

 

A lázadók Hoth bolygón létesített hadiszállásán elszabadul egy wampa és mészárlást rendez (A birodalom visszavág):

 

Darth Vader közel sem olyan fenyegető, amikor a saját hangján beszél (Csillagok háborúja):

 

Luke, Leia és Han homokviharban (A Jedi visszatér):

 

Luke és C-3PO keresi R2-D2-t a Tatooine-on (Csillagok háborúja):

 

Ha így nézzük, nem sok feszültség van a mindent eldöntő endori ütközetben (A Jedi visszatér):

 

Az űrkocsmajelenet nem végleges változata fekete-fehérben (Csillagok háborúja):

 

Az átfagyott Luke vízterápiájának hosszabb változata (A birodalom visszavág):

 

A lázadók Han vezetésével behatolnak a birodalmiak bunkerébe - érdemes végignézni, Harrison Ford zseniális "scum"-ja miatt (A Jedi visszatér):