CineFest: Csak nehogy anyám meghaljon

2011.09.25. 10:18

A Legjobb szándék-ban hiába nem esik szó a '89-es forradalomról, vagy Ceausescu diktatúrájáról, így is tökéletesen illeszkedik a román újhullám filmjei közé. Hétköznapi emberek hétköznapi problémáiról szól színpadiasság és felesleges megjátszás nélkül. Alex (Bogdan Dumitrache) telefonhívást kap apjától, hogy az anyjának agyvérzése volt, és a kórházban fekszik. Ami innentől jön, annak egyik-másik epizódjával már mindenki találkozott az életben. Alkudozás az orvosokkal, szeretetükkel a beteget agyonnyomó látogatók, különös szobatársak, és a folyamatos bizonytalanság: mi lenne a legjobb a betegnek. A döntés pedig nehéz, mivel ahány ember, annyi vélemény és tanács.

Forrás: outnow
Bogdan Dumitrache a Legjobb szándék című filmben

Adrian Sitaru (Sporthorgászat) második rendezésének az a titka, hogy valósághűen, fals hangok nélkül tudja ábrázolni a mindennapoknak azt a részét, amit soha nem hittünk volna, hogy a vásznon viszontlátunk. A vizitre érkező orvosok elől udvariasan félreálló látogatók, a doktor atyáskodó hangja, a csoki becsúsztatása a nővérke zsebébe, ezek mind olyan majd' mindannyiunk által megtapasztalt dolgok, amikben sosem láttunk semmi filmszerűt. Apró, lényegtelennek tűnő emberi pillanatokat fűz össze egy hosszú hétvége történetévé a Legjobb szándék, és közben finom humorral tálalja elénk saját esetlenségeinket. 

Cselekményről nem is nagyon lehet beszélni. Alex leutazik vidékre, és mindent elkövet, hogy anyja a lehető legjobb ellátást kapja. Folyamatosan hangoztatott aggodalmait és idegesítő fontoskodását a környezete eleinte még tolerálja, de aztán egyre több emberben szakad el a cérna. Nyughatatlan, kényszeresen beszél, folyamatosan szidja azt a kórházat, ahol az anyját tartják. Nézőként viszont pont ellenkezőleg, teljesen pozitív benyomás alakulhat ki bennünk a kórházról. Nagy drámára azonban senki se számítson, pont ez a lényege a Legjobb szándék-nak, hogy azt a, még tragédiák ellenére is nagyrészt csendesen folyó életet dokumentálja, amit a legtöbben ismerünk.

 

A természetesség az egyik jellemzője a filmnek: a szubjektív kamera állandó használatát is hamar meg lehet szokni, és utána már nem vonja el a figyelmet a technika az emberekről. Sőt, ez a megoldás lehetővé teszi, hogy még inkább részesei lehessünk a szereplők nagyon is tipikus beszélgetéseinek helyes táplálkozásról, kórházi rémtörténetekről. A kamera legtöbbször fejmagasságból, a beszélgetés egyik résztvevőjének szemszögéből veszi fel az eseményeket. A film bevon minket a társalgásba, az az érzésünk támadhat, hogy amikor a szereplő belenéz a kamrába, a mi szemünkbe néz, és hozzánk beszél. A film minden lehetséges eszközzel azt sulykolja belénk, hogy nincs különbség a vásznon szereplő, és a nézőtéren ülő emberek között.

A Legjobb szándék román-magyar koprodukcióban készült, emiatt kisebb szerepekben magyar színészek is felbukkannak. Török-Illyés Orsolya egy kórházi beteget alakít, akinek az arca  eldeformálódott, és emiatt végig egy a Donnie Darkó-ra emlékeztető nyuszimaszkot visel. Leírva ez nagyon nem tűnik viccesnek, a filmben viszont ennek az asszonynak a sorsát is tapintatosan ugyan, de humorral kezelik. Ez az érzés még sokszor feltörhet belőlünk a film folyamán: szomorú ugyan amit látunk, de a helyzet komikussága miatt nem tudunk rajta nem nevetni.

Forrás: outnow
Török-Illyés Orsolya a Legjobb szándék című filmben

Tóth Orsinak van még egy nyúlfarknyi szerepe a Legjobb szándék-ban: egy haveri sörözésen vesz részt a fiújával, ahol Alex és a csaja is ott van. Olyan, mintha egy igazi sörözést látnánk, és nem színészeket megírt szöveggel, annyira valódi és hiteles az egész hangulata. Tényleg így szokták egymást húzni az emberek, mikor összegyűlnek pár korsóra.

A vége felé azért kifullad egy kicsit. Már mindenkit megismertünk, és már mindenkinek  tudjuk a különféle rigolyáit, de hiába, ugyanúgy folytatódnak tovább a parttalan beszélgetések. Emiatt önismétlővé válik a film. Más gond azonban nincs, ha nincs eleged a valóságból, és a mozitól is olyan élményt vársz, mint a kinti világ mindennapjaitól, akkor ezt a Legjobb szándék-tól megkapod, csak éppen sűrítve és nem leplezve emberi tökéletlenségünket.