Lars von Trier ellen rendőrségi vizsgálat indult

2011.10.05. 21:12

Lars von Trier, aki a cannes-i filmfesztiválon, Melankólia című filmje sajtótájékoztatóján viccesnek szánt módon nácinak vallotta magát, és kijelentette, hogy megérti Hitlert és szimpatizál vele, ma közleményt adott ki, mely szerint soha többet nem nyilatkozik nyilvánosan és nem ad interjút.

Forrás: AFP
Lars von Trier a cannes-i sajtótájékoztatót megelőző fotózáson

A rendező azért adta ki mai közleményét, mert a dán rendőrség ma délután kihallgatta azzal összefüggésben, hogy kijelentései miatt Franciaországban vizsgálat indult ellene háborús bűnök tagadásának gyanújával. Von Trier közleménye szerint "a nyomozás a cannes-i sajtótájékoztatón, 2011 májusában elhangzott megjegyzésekre irányul. Ezeknek a súlyos vádaknak a következtében beláttam, hogy nem vagyok képes egyértelműen kifejezni magamat, és ezért úgy döntöttem, hogy a mai naptól kezdődően tartózkodom mindenféle nyilvános nyilatkozattételtől és interjútól."

Von Trier Cannes-ban tett kijelentéseinek az lett a közvetlen következménye, hogy kitiltották a fesztiválról (de csak miután lezajlott filmje gálavetítése). A dán rendező másnap bocsánatot kért, de azóta több interjúban visszatért a témára, és nemrég úgy nyilatkozott, hogy mégsem sajnálja az elhangzottakat - habár kijelentéseit viccnek szánta.