Múlt pénteken, nyolcvanöt éves korában elhunyt Andrew Laszlo (eredeti nevén: László András), a Rambo, a Star Trek - A végső határ és a Sógun című tévésorozat operatőre - írta a Variety. Laszlo 1926-ban született Pápán. Az egyik legjobb magániskolába járt, amikor 1944-ben a németek megszállták Magyarországot. Munkaszolgálatra vitték, ahonnan kétszer megszökött, de mindkétszer elfogták, és családjával együtt előbb a bergen-belseni, majd a theresienstadti koncentrációs táborba került. A családból egyedül ő élte túl a holokausztot, és 1947-ben az Egyesült Államokba emigrált. Haditudósító-operatőrként szolgált a koreai háborúban 1950 és 1952 között, kitüntetéssel szerelt le, majd fényképészként és operatőrként kezdett el dolgozni.

Forrás: [origo]
fent: Vérbeli hajsza, A bagoly és a cicababa | lent: Te már nagy kisfiú vagy, A harcosok

A tévésorozatokban kezdett, 1964-ben dolgozott először játékfilmben. Ő vette fel Francis Ford Coppola első nagyjátékfilmjét (Te már nagy kisfiú vagy, 1966), de dolgozott William Friedkinnel (The Night They Raided Minsky's, 1968) és Arthur Hillerrel (Papi, 1968) is. Walter Hill-lel három filmet is forgatott, ezek közül A harcosok igazi kultsikerré vált (a másik kettő A lápvidék harcosai és a Ha eljönnek a bomberek volt).

Az Every Frame a Rembrandt című könyvében Laszlo részletesen elmeséli, hogyan kérte fel a Rambó-ra Andy Vajna (akinek ez volt az első filmje producerként). Vajnát jó humorú emberként jellemzi, aki "nem volt olyan mesterkélt és egoista, mint a legtöbben Hollywoodban", és csak egy nézeteltérésről számol be: Laszlo kitalálta, hogy a barlangban játszódó részt úgy kellene felvenni, hogy az egyetlen fényforrás a John Rambo (Sylvester Stallone) kezében lévő fáklya legyen, Vajna ellenben aggódott, hogy így nem látszik majd rendesen a díszlet, amelyre annyi pénzt költött. Végül Stallone és Ted Kotcheff rendező is az operatőr oldalára állt, és együttes erővel meggyőzték a producert.

Forrás: [origo]
Sylvester Stallone és Andrew Laszlo a Rambo forgatásán

Laszlo karrierje során olyan sztárokat fényképezett, mint Jack Lemmon (Vidékiek New Yorkban, 1970), Diane Keaton (Szerelmesek és más idegenek, 1970), Barbra Streisand (A bagoly és a cicababa, 1970), Jeff Bridges (Aki halt, aki nem, 1978), Dennis Quaid és Meg Ryan (Vérbeli hajsza, 1987), Bill Cosby (Túlvilági papa, 1990) és Christian Bale (Rikkancsok, 1992). Kétszer jelölték Emmy-díjra: a The Man Without a Country című tévéfilmért és a Sógun című sorozatért.

1992-ben a Rikkancsok című musical forgatása után búcsút mondott a filmgyártásnak. Tagja volt az Amerikai Operatőrök Társaságának (A.S.C.) és az Amerikai Filmakadémiának (A.M.P.A.S.), négy könyvet írt: kettő az operatőri munkáról szól, egy önéletrajzi mű, egy pedig önéletrajzi ihletésű regény.