Még mindig szexi a román film

2011.10.12. 15:37

Csütörtökön indul a román filmhét a budapesti Uránia moziban, melynek keretében tizenegy friss, javarészt neves fesztiválokat megjárt román filmet lehet megnézni.

A megnyitó 13-án 17 órakor kezdődik sajtótájékoztatóval és kerekasztal-beszélgetéssel a kortárs román filmművészetről, amelyen részt vesz Marian Crisan, a román-francia-magyar koprodukcióban készült Morgen rendezője és a film főszereplői, Hatházi András és Elvira Rimbu. Az ingyen megtekinthető nyitófilm a Morgen lesz, amelynek vetítése 18 órakor kezdődik a nagyteremben. A film egy román biztonsági őr és egy illegális határátkelő közt kibontakozó kapcsolatot meséli el.

Forrás: outnow
Morgen | Előzetes

Október 14-én pénteken 18 órakor Dan Chisu A medve (Ursul) című vígjátékát (előzetes) vetítik. A 90-es években játszódó filmben a román állami cirkusz igazgatója arra kényszerül, hogy eladja a cirkusz medvéjét, azonban a cirkuszi dolgozók szervezkedni kezdenek, hogy meghiúsítsák a tervet. 20 órakor a Lazarescu úr halála rendezőjének, Cristi Puiunak az új filmjét, a Virradat-ot (Aurora) mutatják be. A laza háromórás filmet brutális türelemjáték végignézni, mivel nagy részében a semmi érdekeset nem csináló rendező kóválygását látni (kritika).

Forrás: outnow
Virradat | Előzetes

Szombaton 18 órakor vetítik az Elvek-et (Principii de viata) Constantin Popescutól (előzetes), amiben egy jómódú, középkorú férfinak egy nap alatt összeomlik az addig felépített élete. A férfit a 4 hónap, 3 hét, 2 nap-ból ismert Vlad Ivanov játssza. Szombaton 20 órakor a Loverboy-t lehet megnézni, de mi már megtettük, és különösebben nem ajánljuk: a filmben román fiatalok tengenek-lengenek, némelyik prostituáltnak áll, de az egész nem fut ki sehova.

Forrás: outnow
Loverboy | Előzetes

Vasárnap 18 órakor mutatják be a Szia, mi újság? (Buna, ce faci?) című romantikus vígjátékot (előzetes), amiben egy húsz év után egymástól elhidegült házaspár az interneten talál ismét egymásra. A vasárnap 20-kor vetített Besszarábiai menyegző (Nunta in Basarabia) is vígjáték (előzetes): ebben egy bukaresti pár tart lagzit Besszarábiában, a feleség rokonainál, ahol a különböző hagyományokkal rendelkező rokonok közt háborúskodás tör ki.

Forrás: outnow
Peremlét | Előzetes

17-én hétfőn 19.15-kor vetítik a Nicolae Ceusescu önéletrajza (Autobiografia lui Nicolae Ceausescu) című háromórás dokumentumfilmet (kritika), amit a román nemzeti televízió és a román nemzeti filmarchívum felvételeiből állítottak össze. 18-án kedden 20 órakor lehet megtekinteni a Peremlét (Periferic) című drámát, ami egy börtönből 24 órás eltávozást kapó nőről szól, aki úgy dönt, külföldre szökik.

Forrás: outnow
Legjobb szándék | Előzetes

Csütörtökön, 18 órakor vetítik A cet gyomrában (Burta balenei) című kísérleti filmet (előzetes), amiben az vezet bizarr helyzethez, hogy egy nőnek, aki épp hívást vár egy férfitól, eltűnik a telefonja. Szintén csütörtökön, 20 órakor lehet megnézni Adrian Sitaru Legjobb szándék-át  (Din dragoste cu cele mai bune intentii). Az életszerű drámában egy városi fiúnak kell hazautaznia idős szüleihez, amikor anyja kórházba kerül. A filmben Török-Illyés Orsolya és Tóth Orsi is felbukkan, és már a CineFest idején dicsértük.

Részletes információ és jegyfoglalás az Uránia honlapján.