Meghalt Herskó János filmrendező

2011.10.13. 13:43

Nyolcvanöt éves korában meghalt Herskó János filmrendező, filmpedagógus, adta hírül a hvg.hu. Herskó Budapesten született 1926-ban, tanult Gertler Viktor rendezői magániskolájában, majd '49-ben végzett a Színművészetin. Az 50-es évek elején Moszkvában folytatott tanulmányokat, hazatérése után rendezte meg első nagyjátékfilmjét, A város alatt-ot, ami lényegében a metró építéséről szóló propagandafilm volt.

Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

'58-ban készült el második filmje, a Törőcsik Mari főszereplésével készült Vasvirág, ami bekerült a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjába is. A film egy munkáslányról szól, aki táncosnő szeretne lenni, de célját csak szerelme elárulásával érheti el.

Ezt követte a Két emelet boldogság (1960), az amatőr főszereplőnővel (Semjén Anita) készült Párbeszéd (1966), és a fikciós és dokumentarista elemeket keverő Szevasz, Vera! (1969), amelyben Herskó szintén egy női főhősön keresztül meséli el a történetet. Az 1970-es N. N. a halál angyala (itt meg lehet nézni a teljes filmet) volt az utolsó filmje, mielőtt az 1968-as események hatására Svédországba emigrált.

 

Korábban Magyarországon is tanított a Színművészetin (többek közt Szabó Istvánt), Svédországban is filmes tanár lett. Kint nem rendezett, de szereplőként felbukkant számos filmben, köztük Ingmar Bergman 1975-ös A varázsfuvolá-jában és Lars von Trier A bűn lélektana című első nagyjátékfilmjében.

A rendszerváltás után hazatért Magyarországra, és felbukkant többek közt az Országalma, az Ébrenjárók és a Sztornó című filmben. Unokája, David Steinberger is filmes, The Jam című rövidfilmjében szerepel Herskó János és felesége, Herskó Anna is (itt lehet megnézni).

Olvasnivaló: Gran Turismo - Nádori Péter írása Hersó János filmjeiről (Filmvilág, 1999/09)