Magyarországon forgatják a Die Hard 5-öt

2011.10.20. 23:08

Jövő év elején Magyarországon forgatják Bruce Willis főszereplésével a Drágán add az életed-sorozat A Good Day to Die Hard című ötödik részét - jelentette csütörtökön a CTK hírügynökség. Az értesülés szerint az akciófilm producerei eredetileg Csehországot választották a forgatásra, ám a külföldi produkciókat érintő, időközben bizonytalanná vált cseh pénzügyi támogatási rendszer miatt, végül úgy döntöttek, hogy Magyarországra jönnek.

Forrás: InterCom


A film történetéről eddig annyit lehet tudni, hogy John McClane (Bruce Willis) Oroszországba indul, hogy rávegye a helyi rendőröket, hogy engedjék ki a fiát a börtönből, majd amikor megérkezik, kiderül, hogy nem stimmel minden a fiú letartóztásával kapcsolatban, valamint mindenre elszánt terroristák is feltűnnek a színen. Tehát hasonlóan a Brad Pitt-féle World War Z című filmhez és a 23 évvel ezelőtti Vörös zsaru-hoz, Magyarország most is Oroszországot fogja játszani.

A 20th Century Fox stúdiónál készülő A Good Day to Die Hard stábja három hónapot akart Csehországban tölteni, és egymilliárd koronát (12 milliárd forintot) költöttek volna a munkálatokra. Mivel a forgatás 2012 februárjában kezdődött volna, már most fel akartak álltani Prágában egy irodát. Ekkor értesültek arról, hogy cseh részről a 2011-re és 2012-re tervezett támogatásokat nem tudják garantálni, mert a jövő évi költségvetés vitája még nem zajlott le Csehországban.

"Csodálkozásukat fejezték ki, hogy akkor miért hívtuk őket. Megbízhatatlannak nevezték az ilyen viselkedést, és máshova mentek" - idézte a hírügynökség Ludmila Claussovát, a Cseh Filmbizottság (CFK) vezetőjét.

A jelentés szerint egy másik nagyszabású hollywoodi produkció cseh forgatása is bizonytalanná vált. A Brad Pitt főszereplésével készülő The Gray Man című film ugyanis szintén a 20th Century Fox produkciója, amelynek rossz tapasztalata van a csehországi forgatással.

Csehországban 2010 júniusában vezették be a külföldi filmes produkciók támogatását az Európai Bizottság jóváhagyásával. A program alapján a cseh állam az országban forgó külföldi filmek költségeinek akár húsz százalékát is visszatéríti. Hasonló programok működnek Magyarországon, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Írországban és további hat európai államban. A támogatás mértéke a filmek teljes költségvetésének 15-28 százalékáig terjed - ismertette a CTK.