Egy törököt nem fogott meg Török Ferenc filmje

2011.11.08. 13:28

Török Ferenc (Moszkva tér, Szezon) legújabb filmjének hazai premierjét pénzügyi okok miatt a jövő év elejére halasztották, Törökországban viszont október végén bemutatták a mozik az Isztambul-t (olvass a filmről!).

Az Isztambul előzetese

Ha már így alakult, beizzítottuk a török kapcsolatot: megkértük az Isztambulban élő Osman Kemal Sözert, hogy nézze meg a filmet, és véleményezze. Az ő minikritikája következik:

Két barátommal néztük meg az Isztambul-t, és egyáltalán nem találtuk érdekesnek. A forgatókönyv nagyon banális a török nézők számára: egy európai nő beleszeret egy török férfiba. Szerintem nagyon kevés néző lesz képes átérezni Katalin, a magyar anya (Johanna ter Steege) érzelmi mélységeit. Talán azért, mert a rendező sietősen juttatta el őt Isztambulba. Nem tudta megfelelően felvázolni azt az érzelmi utat, amely végén arra a döntésre jutott, hogy elhagyja a családját, az otthonát, saját magát.

Halil (a török főszereplő) nem volt eltúlozva. A magyar nő és a török férfi kapcsolatát, illetve a török embereket élethűen ábrázolta a film, de sajnos sem engem, sem a helyi közönséget nem tudta magába szippantani. Talán ezért nézte meg olyan kevés ember az Isztambul-t itt Törökországban.

Olvasnivaló: "Egyedül utazom" - interjúnk Johanna ter Steege-vel az Isztambul-ról.