Kirúgták a Mokép igazgatóját

2011.11.08. 14:23

Október 27-én elbocsátották Gulyás Balázst, az állami tulajdonú Mokép-Pannónia filmforgalmazó igazgatóját, aki 2010. január 1-je óta vezette a céget. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) sajtóosztálya az [origo]-nak azt az információt adta, hogy Gulyás munkaviszonya két hónap felmondási idővel 2011. december 28-ával szűnik meg. A sajtóosztály indoklása szerint "visszahívásának oka, hogy az általa kidolgozott reorganizációs elképzelések végrehajtása megakadt, és nem sikerült a társaság gazdálkodását eredményessé tennie".

Forrás: Gulyás Balázs
Gulyás Balázs

Gulyás Balázs márciusi sajtónyilatkozatai szerint a cégnek 2009-ben 103 milliós vesztesége volt, de 2010-ben az új vezetés alatt már "szerény" nyereséggel működtek. A vállalat 2010-es mérlege szerint azonban az értékesítés nettó árbevétele a 2009-es 322,2 millió forintról 210,9 millió forintra csökkent 2010-ben, és bár a veszteség jelentősen csökkent (103 millió forintról 18 millió forintra), a vállalat továbbra is veszteséges volt.

Az MNV Zrt. a Mokép új vezetőjének Csunderlik Ferenc közgazdászt választotta meg. Kérdésünkre, hogy a cég működésével, felépítésével és tulajdoni viszonyaival kapcsolatban bármilyen változtatást terveznek-e, csupán azt a választ kaptuk az MNV-től, hogy a Mokép továbbra is 100%-ban állami tulajdonú társaság marad.

Gulyás Balázs közgazdász végzettségű, tíz évvel ezelőtt a Független Kisgazdapárt Győr-Moson-Sopron megyei elnöke és a Független Ifjúság főtitkára volt. A Mokép élére történt kinevezése előtt kulturális menedzserként dolgozott. Február végén azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy bírálta Tarr Bélának a Der Tagesspiegelben megjelent, ellentmondásos interjúját, amelytől utóbb maga a rendező is elhatárolódott. A konfliktust követően a Mokép és a Tarr A torinói ló című filmjét gyártó TT Filmműhely felbontotta forgalmazási szerződését, és a filmet végül a Mokép helyett a Cirko-Gejzír mutatta be.