Nem űrlénynek való vidék

Vágólapra másolva!
Az idei év egyik legnagyobb meglepetésének kikiáltott Idegen arcok (Attack the Block) a hazai mozikat elkerülte (leszámítva a magyarhangya egyszeri vetítését), DVD-n viszont csütörtöktől nálunk is beszerezhető. A sztori szerint űrlények támadnak meg egy dél-londoni lakótelepet, a helyi srácok azonban nem riadnak meg: harcba indulnak ellenük. Az alapötlet az egyik legelborultabb, amivel az elmúlt hónapokban találkoztunk, utánanéztünk hát, hogy mi is ez a nagy felhajtás a film körül.
Vágólapra másolva!

Ahhoz képest, hogy ez az első egész estés rendezése a brit Joe Cornishnek, a film szokatlanul magabiztos módon vegyíti a sci-fi és a vígjáték elemeit. A poénok a helyükön vannak, a földönkívüliek a viszonylag alacsony költségvetés ellenére is látványosak és egyediek. Még ellenséges viselkedésük magyarázata is meglepően eredeti.

Nagyon is sokatmondó, hogy a film egyik producere az az Edgar Wright, aki egyébként a Haláli hullák hajnalá-t és a Vaskabátok-at rendezte. Azon az úton halad az Idegen arcok, amelynek kezdetét ez a két mozi jelölte ki a közelmúlt brit filmgyártásában: nagy szeretettel és bátran nyúlnak a jól ismert zsánerekhez, nem titkolják a forrásokat, viszont a végeredmény sohasem szolgai másolat, mivel a filmek humora és a helyszín is tipikusan angol. (A hasonlóságot tovább erősíti, hogy a tömbház lassú észjárású, ámde jó szándékú drogdílerét Wright egyik fetisszínésze Nick Frost alakítja.)

Cornish egyik interjújában A bolygó neve: Halál és a Gyűlölet keverékeként jellemzi művét. Nekem az Idegen arcok a legnyilvánvalóbb egyezést mégis A Harcosok-kal mutatja. Mindkét moziban egy néhány fős utcai banda próbálja túlélni az éjszakát a nagyvárosban, ahol úgy tűnik, hogy mindenki az ő vesztüket akarja. Nemcsak a földönkívüliek, de a helyi bandavezér (Hi-Hatz) és a rendőrök is megkeserítik az életüket.

Fantasztikus érzés hallgatni a srácok által beszélt gettóangolt. Olyan súlyos szlengben beszélnek, hogy sokszor lehetetlenség megérteni felirat nélkül még annak is, aki eddig azt hitte magáról, hogy jól beszéli az angolt. Egy géppuska-sorozat gyorsasságával pörög a nyelvük, és amikor csak alkalmuk adódik, osztják egymást, és azt, aki az útjukba kerül. Idővel ők válnak a film hőseivé, de egy percig sem lehet az az érzésünk, hogy az Idegen arcok mentegetné az életvitelüket. A fiatal koruk ellenére, ha élőben találkoznánk ezekkel a kölykökkel, legtöbbünk átmenne az utca túloldalára. A film első jelenetében egy védtelen ápolónőt (Jodie Whittaker) rabolnak ki. Később, a közös ellenség felbukkanása összehozza őket, de a feszültség és a bizalmatlanság még sokáig fennmarad közöttük.

Forrás: Sony Pictures - Home Entertainment

Ahogy fokozatosan megismerjük a bandatagokat, úgy kerülnek le róluk az arcukat eltakaró kellékek: a kapucni, a kendő. Kiderül róluk, hogy viselkedésük ellenére is elsősorban gyerekek, akik komoly hibáik ellenére is számíthatnak a szimpátiánkra. A film hitelességéhez kétség sem férhet: a rendező is ugyanazon a rossz hírű londoni környéken nőtt fel, ahol az Idegen arcok játszódik, és szóba elegyedett a különböző helyi bandákkal, hogy minél pontosabban visszaadhassa beszédmódjukat. A bandatagokat alakító gyerekszínészek sem profik: a válogatás során az volt a legfőbb szempont, hogy hitelesnek hassanak a szerepükben.

Természetesen a film nem egy szociológiai disszertáció alaposságával vizsgálja az Angliában egyre égetőbb problémává váló bandakultúrát, de amit egy sci-fi-vígjáték keretein belül el lehet mondani erről a jelenségről, az ott van az Idegen arcok-ban. A hasonló témákkal foglalkozó művészfilmek csak egy szűk réteget érdekelnek, ugyanakkor a tömegszórakoztatást célul kitűző filmeket jóval többen nézik, így sokkal inkább alkalmassá válnak a véleményformálásra. Többször is eszembe jutott, hogy vajon működne-e ez a történet, ha Magyarországon játszódna, mondjuk, Miskolcon az Avas lakótelepen vagy más rossz hírű környéken.

Forrás: Sony Pictures - Home Entertainment

Az Idegen arcok azért alapvetően könnyed, poénokra kihegyezett film azzal együtt, hogy ahol kell, ott az életükért küzdenek a telepiek, fröcsög a vér, és hullanak az emberek. A B-film hagyományaihoz hűen gyors ritmusban, kevesebb, mint másfél órában darálja le a történetet. Amíg a Király! (Your Highness) csupán részsikereket tudott elérni a fantasy műfaj humoros feldolgozásában, addig az Idegen arcok hasonló törekvéseit teljes siker koronázta. Újat és izgalmasat tudott mutatni az inváziós sci-fi kivéreztetett zsánerében.

- - - - - - - - -

Az Idegen arcok című film november 10-én jelenik meg Magyarországon DVD-n.