Vágólapra másolva!
A szőke fürtös színésznő sokat aranyoskodott Tom Hanks oldalán, de akciófilmben is szerepelt, megjátszotta az orgazmust a szórakoztatásunkra, egy erotikus thrillerben pedig mindent megmutatott. Meg Ryan november 19-én ünnepli az ötvenedik születésnapját, ebből az apropóból most hat emlékezetes filmjével foglalkozunk.
Vágólapra másolva!

Vérbeli hajsza (Innerspace, 1987)


Meg Ryan első jelentős filmje a Top Gun volt, ahol a Goose (Anthony Edwards) becenevű pilóta feleségét játszotta. Viszont sokkal hálásabb volt a szerepe az egy évvel későbbi, Vérbeli hajsza című aranyos sci-fi vígjátékban, ahol szintén egy pilóta szerelmét alakította. Ő volt Dennis Quaid figurájának, Tucknak a barátnője, akinek elege lesz a fickó megbízhatatlanságából és arroganciájából, ezért elhagyja, de amikor Tuck miniatűrré töpörödik és bekerül Martin Short véráramába, mégis segít neki, és a végén összeházasodnak. Ryan és Quaid a film forgatásán jöttek össze, és 1991-től tíz évig házasok voltak, '92-ben fiuk is született.

* * *

Harry és Sally (When Harry Met Sally, 1989)


Az igazi áttörést a Harry és Sally főszerepe jelentette. Ryan és Billy Crystal figurájának ismeretségét több mint tíz éven keresztül követi a film, amíg végül nagy nehezen egymáséi lesznek. A Harry és Sally rendszeresen felbukkan a legnépszerűbb vígjátékok listáján, és egy pszichológiai kutatásban a híres orgazmusjelenetet (ahol Ryan egy zsúfolt étteremben hangosan eljátssza a kéjt) a világ legviccesebb filmjelenetének találták (nézd meg!). A két főszereplő brillírozása mellett talán azért sikerült különösen jól a film, mert nagyon őszinte: Harry figurája részben Rob Reiner rendezőn, Sallyé pedig Nora Ephron forgatókönyvírón alapul.

* * *

A szerelem hullámhosszán / A szerelem hálójában (Sleepless in Seattle, 1993, You've Got Mail, 1998)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
A szerelem hullámhosszánA szerelem hálójában


A két Nora Ephron-filmben a főszereplőkön - Meg Ryan és Tom Hanks - kívül közös az is, hogy bujkálósan, levelezéssel/emailezéssel kezdődik a kapcsolatuk, és hogy Ryannek el kell hagynia az aktuális pasiját, hogy Hanksé lehessen. Mi jobban szeretjük A szerelem hálójában-t, talán, mert nagyon betalált az időzítésével: pont akkor mutatták be, amikor az emberek tömegesen rákattantak a netes ismerkedésre, amit abszolút hitelesen ábrázolt a film. Másik nagy vonzereje, hogy New Yorkot és Ryan figurájának kis sarki könyvesboltját ellenállhatatlanul hangulatosnak mutatja be, azonnal kedvünk lenne odautazni, amikor nézzük.

* * *

Túszharc (Proof of Life, 2000)


Taylor Hackford akciófilmje nem tartozik a műfaj legemlékezetesebb darabjai közé, de egy dolgot biztosan a nézők agyába égetett: a fehér atlétás Meg Ryant, aki még majdnem negyvenévesen is fruskának tűnt szőke loknijaival. A sztori szerint Dél-Amerikában elrabolják a férjét, akit csakis a tapasztalt túsztárgyaló Russell Crowe menthet meg. Sajnos a szomorú feleség és a (legtöbb jelenetben szintén atlétában rohangáló) exkatona túlságosan is összemelegszik az elhúzódó mentőakció során, de a film inkább arról lett híres, hogy a két színész tényleg összejött, ami Ryan és Dennis Quaid házasságának a végét jelentette.

* * *

Nyílt seb (In the Cut, 2003)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ennek a filmnek a kedvéért Ryan lemondott a kislányos fürtökről, hiszen megszokott frizurája egyáltalán nem stimmelt volna egy erotikus thrillerbe. A történet meglehetősen butuska: Ryan New York-i tanár, akit egy nyomozó (Mark Ruffalo) kihallgat egy fiatal nő meggyilkolásának ügyében. Ryan figurája rögtön gyanút fog, hogy a nyomozó lehet a tettes, de olyannyira lázba hozza őt a pasas, hogy mégis túlfűtött szexuális viszonyt kezd vele. A film nem tartozik a Jane Campion-életmű színvonalasabb darabjai közé, viszont Ryant meg lehet benne csodálni tök meztelenül, ami bőven elég ok lehet a megtekintésére.

Néznivaló: Meg Ryan egy 1982-es Burger King-reklámban