A University of Southern California kommunikáció szakán csináltak egy felmérést a nők filmes ábrázolásáról és a nők részvételéről a filmszakmában. A kutatás eredménye szerint még mindig jelentős a nemi egyenlőtlenség a filmiparban és a filmekben. A kutatásban a 2009-es év száz legjobban jövedelmező filmjét vizsgálták, és arra jutottak, hogy míg a mozijegyek több mint 50%-át nők vették abban az évben, a több mint négyezer szöveges filmszerepnek mindössze egyharmada (32,8%) volt női figura.

Forrás: ecranlarge
Megan Fox a 2009-es Transformers: A bukottak bosszúja című filmben

Az egyenlőtlenség megmutatkozik a nők ábrázolásában és életkorában is. A női figurák 25,8%-a viselt "szexis öltözéket" a filmekben, míg ugyanez csak a férfi figurák 4,7%-ára volt igaz. A nők nagyobb százalékban meztelenkedtek (23,6% szemben a férfiak 7,4%-ával), és gyakrabban mondták rájuk más szereplők, hogy "vonzók" (10,9% szemben 2,5%-kal). Mindez azonban csak a 13 (!) és 39 év közti nőkre volt igaz, 40 év fölött estek a számok.

Közismert, hogy Hollywoodban kevés a jó szerep az idősebb színésznők számára, és a kor szerinti torzítást a vizsgálat is kimutatta: a női figurák 56,6%-a 21 és 39 év közötti volt, és csak 22,2%-uk volt 40 és 64 év közti. Ezzel szemben a férfi figurák 48,7%-a tartozott a fiatalabb és 35,2%-a az idősebb csoportba.

Forrás: AFP
Kathryn Bigelow volt az első nő, aki rendezői Oscar-díjat nyert. A 2009-es A bombák földjén-ért kapta az elismerést.

A nők aránya a filmipar kreatív szakmáiban továbbra is nagyon alacsony. A 2009-es év száz legsikeresebb filmjének mindössze 3,9%-át rendezték és 13,5%-át írták nők. A producerek 21,6%-a volt nő. Ugyanakkor azt is kimutatták, hogy ha az alkotók egy része nő, az kedvezően hat a nők szerepeltetésére: a női rendezők filmjeiben a szöveges szerepek 47,7%-át nők alakították, ha pedig az írók közt volt legalább egy nő, az 40%-ra emelte a női figurák arányát.