Lenyűgöző helyszínek, vörös szemű alvilági csontvázak, kapuőrzőkké vedlett ősi istenek elevenednek meg az utóbbi időszak egyik legmegkapóbb animéjében, a japán Csillaghajszá-ban. A nyugati nézőt is magával ragadó történet sikere abban rejlik, hogy Makoto Shinkai elképesztő könnyedséggel ötvözi különböző civilizációk mitológiáit és a mindennapi élettapasztalatokat - nem véletlenül szokták őt Miyazakihoz hasonlítgatni. Legújabb filmje végeredményben egy távol-keleti köntösbe és hitvilágba öltöztetett Orfeusz történet, amelynek középpontjában a japán animék narratívájának megfelelően egy a mitologikus léptékű történethez csak oldalágon csatlakozó alak, Asuna áll. Magányos életformája miatt a kislány szinte véletlenül keveredik az ősi istenek, az alvilág lakói és a szeretett feleségét a halálból visszahozni szándékozó férfi konfliktusának közepébe.

Forrás: Anilogue

A filmet minden percében áthagyja a sintoizmus szellemisége, így nem csak a történet, de a képek szintjén is egyenrangúan jelenik meg az emberek, az állatok és a tárgyak világa. Bármerre haladnak hőseink, bármennyire drámai helyzetben legyenek éppen, Shinkai mindig szakít időt arra, hogy megmutasson egy a vízfelszínt éppen felszántó szitakötőt, egy virágba boruló cseresznyefát, egy napfényben felforrósodó sínpárt vagy éppen a felhőkkel borított eget.

Bár Shinkai filmjének fordulatokkal, metaforákkal és életbölcsességekkel teli bonyolult története önmagában is kifejezetten izgalmas, igazi különlegességét a gyönyörű, kulturális és művészeti utalásokkal teli képi világ adja. A japán animátoroktól megszokott féktelen vizuális fantázia valamint a szépség és a borzalom leírhatatlan keverékéből összeálló túl- és alvilági lények mellett a festői gyakorlatot is folytató és így képzőművészeti ismeretekkel is rendelkező Shinkai saját festményein kívül (ég- és felhőábrázolásai közvetlenül onnan származnak), a nyugati festészet ikonikus festőit, Giorgio de Chiricót és Magritte-ot is megidézi.

http://www.youtube.com/v/T37GhIqsO28?version=3&hl=hu_HU
A Csillaghajsza előzetese

A Csillaghajsza azonban talán azért igazán fontos alkotás, mert mindezen kifinomult utalások nélkül is tökéletesen élvezhető, hiszen nincs benne másról szó, mint az elmúlás el nem fogadásának egyetemesen emberi, minden kultúrkörben létező fájdalmáról, a veszteség feldolgozásának lehetetlenségéről.

- - - - - - - - - - -

A Csillaghajsza című filmet szombat este még meg lehet tekinteni az Anilogue fesztiválon.