Tompos Kátya Köntörfalak (kritikánk) című filmjét vetítették kedden a moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központban. Az eseményhez kapcsolódó közönségtalálkozón részt vett a 28 éves színésznő is, akinek más filmjei is láthatóak lesznek az orosz fővárosban.

Fotó: Glódi Balázs (Forrás: Filmteam Kft.)
A Köntörfalak főszereplői: Elek Ferenc, Tompos Kátya és Rába Roland

"Önnek olyan rendezővel kellene együtt dolgoznia, mint amilyen Zeffirelli, hiszen Anna Magnani kaliberű színész, és Federico García Lorca drámáinak előadásaiban lenne a helye" - mondta Jevgenyij Makszimenko orosz színész-rendező Tompos Kátyának a vetítést követően.

A színművésznő Moszkvában született édesanyja és ott élő rokonai miatt már többször járt Oroszországban, szakmai programon azonban most először vett részt. A moszkvai magyar kulturális központnak ő ajánlotta filmjei közül a 2009-ben készült Köntörfalak-at. Mint az MTI-nek elmondta, ez áll hozzá a legközelebb, mert ebben az egymásnak szánt érzelmek és energiák kötik le az embert, és nagyon fontos, hogy a mondatok miként hangzanak el. Hozzátette: ezért is sajnálja, hogy ezúttal alámondással vetítették a filmet, ami pont arról szól, mennyire félreismerjük egymást.

Baranyi András, a vendéglátó moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ igazgatója arról beszélt, hogy a Valami Amerika 2-vel folytatják a Filmnapok Tompos Kátyával elnevezésű programot. Az igazgató az MTI-nek beszámolt arról, hogy ha külön magyar filmfesztiválra még nem is tudnak vállalkozni, a Visegrádi Négyekhez tartozó országokkal közös filmfesztivált terveznek Moszkvában.

Fotó: Glódi Balázs (Forrás: Filmteam Kft.)

Tompos Kátya jelenleg hat darabban játszik a Nemzeti Színházban és közben próbál is. Ahogy azt az [origo]-nak adott júniusi interjúban is említette, mostanában a zene is újra előtérbe került az életében: újévi koncertre készül a  Budapest Klezmer Banddel, majd Hrutka Róberttel, februárban pedig a Söndörgő zenekarral Indiába utazik fellépésre.

Arról is beszámolt a színésznő, hogy a Nemzeti Színház meghívást kapott a 2012-es moszkvai Zolotaja Maszka (Arany Maszk) fesztiválra, így a moszkvai közönség márciusban a színpadon is viszontláthatja a színésznőt a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című darabban.