Szombaton este Berlinben adták át a körülbelül kétezerötszáz európai filmest tömörítő Európai Filmakadémia 2011-es Európa Filmdíjait. Tarr Béla A torinói ló (kritikánk) című utolsó filmjét három kategóriában (legjobb rendező, legjobb operatőr, legjobb filmzene) is jelölték, de végül egyetlen díjat sem ítéltek meg neki.

Forrás: AFP
Mads Mikkelsen, Terry Gilliam és Wim Wenders az Európai Filmdíj gáláján

A legjobb film díját Lars von Trier Melankólia (kritikánk) című filmje kapta, és ugyanezt az alkotást díjazták az operatőri munkáért és a látványtervért is. A legjobb színész Colin Firth lett A király beszédé-ért (kritikánk), akinek ezt az alakítását korábban elismerték már Oscar-, Golden Globe- valamint Bafta-díjjal is. Kisebbfajta meglepetést váltott ki a Beszélnünk kell Kevinről (kritikánk) című filmért jelölt Tilda Swinton győzelme a legjobb színésznő kategóriájában, ugyanis a legtöbben a Cannes-ban jutalmazott Kirsten Dunstot (Melankólia) várták befutónak.

A legjobb rendező Susanne Bier lett az Egy jobb világ (kritikánk) című drámáért, az animációs filmek mezőnyében a Chico & Rita című spanyol alkotás megverte a nemrég Budapesten is vetített két másik francia jelöltet: A rabbi macskájá-t (kritikánk) és a Egy macska kettős életé-t. Az életműdíjakat Stephen Frears brit rendező és Michel Piccoli francia színész kapta, díjazták még Wim Wenders Pina című 3D-s dokumentumfilmjét, valamint Terry Gilliam The Wholly Family című rövidfilmjét is. A jövő évi Oscar-díjak nagy esélyeseként számon tartott The Artist (kritikánk) című francia film négy jelöléséből csak egyet tudott díjra váltani (legjobb filmzene).

A közel háromórásra nyúlt ceremónia számtalan kínos pillanatot tartogatott, ezeknek nagy részét a műsorvezető, Anke Engelke megnyilvánulásai tették ki, aki ismét bebizonyította, hogy miért is nem legendás a német humor. Az egyetlen vicces beszédet Stellan Skarsgard mondta, aki Mads Mikkelsennek adott át egy díjat a világ filmművészetében az európai film képviselőjeként vézett munkájáért. Csökkentette az esemény fényét, hogy sem Colin Firth, sem Tilda Swinton, sem pedig Lars von Trier nem jelent meg személyesen.

A 2011-es Európai filmdíj összes nyertese:

Legjobb film: Melankólia
Közönségdíj: A király beszéde
Életműdíj: Stephen Frears
Különleges életműdíj: Michel Piccoli
Az év felfedezettje: Hans Van Nuffe (Oxygen)
Legjobb rendező: Susanne Bier (Egy jobb világ)
Legjobb színész: Colin Firth (A király beszéde)
Legjobb színésznő: Tilda Swinton (Beszélnünk kell Kevinről)
Legjobb animációs film:Chico & Rita
Legjobb dokumentumfilm:Pina (Wim Wenders)
Legjobb forgatókönyv: Jean-Pierre & Luc Dardenne (Srác a biciklivel)
Legjobb operatőr: Manuel Alberto Claro (Melankólia)
Legjobb vágás: Tariq Anwar (A király beszéde)
Legjobb filmzene: Ludovic Bource (The Artist)
Legjobb látványterv: Jette Lehmann (Melankólia)
Legjobb rövidfilm: The Wholly Family (Terry Gilliam)