Pető Kata nyélbe üti a világ legnagyobb bizniszét

2011.12.05. 17:32

November elején adtunk hírt Dyga Zsombor (Köntörfalak, Tesó) most készülő, Couch Surf című filmjéről, amiről akkor még csak annyit lehetett tudni, hogy "neurotikus vígjáték egy tucat kanapén", és hogy Hámori Gabriellától kezdve Fullajtár Andreáig rengeteg neves magyar színész szerepel benne.

A rendező most az MTI-nek elmondta, hogy már lezajlott a forgatás, jelenleg a vágás zajlik, és szeretnék tavasszal bemutatni a filmet. A történetről elárulta, hogy nyolc-tíz vidám epizódból összeálló "szkeccsfilm, amelynek egyetlen visszatérő szereplője a kanapé, mindig más és más környezetbe helyezve. Szereplőink esendő kisemberek, akik önnön démonaikkal küzdenek meg. Túltáplált szorongások, akut neurózisok, komplexusok és frusztrációk kálváriája a film. Kedélyes vizsgálódás az emberi természet rejtelmeiben".

Fotó: Fegyverneky Sándor
Pető Kata, Valtz Péter és Tóth Zsófi a Couch Surf-ben | Még több kép a filmből

A forgatás nagy része Budapesten zajlott, de a Tátrában is forgattak két napot. A rendező elmondása szerint "a miliő folyamatosan váltakozik. Egyszer egy kétezer méteres hegycsúcs tetején veszel el az ölében, aztán egy kertvárosi Balkán-idillben, hogy aztán 1971-be ugorj egy párizsi utcasarokra, vagy épp a pokol kapujába".

Az angol címet Dyga azzal indokolta, hogy frappánsnak és pontosnak találta a kifejezést, ami arra utal, amikor valaki életmódszerűen a haverjai kanapéján húzza meg magát, illetve azt is így hívják, amikor valaki idegen országba utazáskor valakinek a kanapéján alszik, és cserébe ő is vendégül látja a külföldieket.

A rendező már tavaly ősszel is tervezte a Heaven Consulting című filmet, mint kiderült, ezzel most pályáznak a Magyar Nemzeti Filmalaphoz. A Mészöly Ágnes regényén alapuló film egy jómódú, kisgyerekes nőről szól, aki "kitalálja a világ legnagyobb újkori bizniszét", műfaját illetően pedig Dyga nekünk korábban romantikus drámaként írta le. Azóta a főszereplőket is megtalálta: a Couch Surf-ben is szereplő Pető Kata, illetve Trill Zsolt játszik majd a filmben.